Ovaj stan od 150 kvadratnih metara vas u početku oduševljava svojom veličinom, a zatim sve više i više povećava vašu radoznalost.

Pregradni zid koji je delom providan, a delom u ogledalu, razdvaja javni i privatni prostor ovog stana u potkrovlju na Menhetnu, koji je Andrea Leung renovirala za sebe.

Arhitektkinja sa sedištem u Njujorku otkrila je svoj Tribeca Loft od 150 kvadratnih metara u okviru istorijske zgrade i renovirala unutrašnjost kako bi odgovarala njenim potrebama i ukusima.

Stubovi od livenog gvožđa ispred zida sa ogledalom; Foto: Sarah Elliot

Od oduševljenja do radoznalosti

„Jedan pogled na sirovi prostor i tačno sam znala kakvo utočište želim da stvorim – ono koje se polako otvara i otkriva, koje vas u početku oduševljava svojom veličinom, a zatim povećava vašu radoznalost“, izjavila je Leung za Dezeen.

Arhitektkinja je za svoj prethodni projekat koristila skrivene prostore stana svoje bake u Vankuveru, koji je završila tokom pandemije Kovida-19 dok je živela u tom prostoru..

Dnevna soba sa sofom, foteljom i stočićem; Foto: Sarah Elliot

Rad na preuređenju uključivao je uklanjanje nivoa međusprata da bi se oslobodila područja „zgnječena“ ispod.

„Tajni prostori me fasciniraju. Penthaus moje bake bio ih je pun od poda do plafona. Pritisnete odgovarajuće ogledalo i ono se otvara u skrivenu tatami sobu. Naslonite se na desnu policu za knjige, a slabo osvetljen hodnik vas vodi do njene lične oaze mira“ – navodi Leung

Rad na preuređenju visoke, suncem okupane ugaone jedinice uključivao je uklanjanje nivoa međusprata da bi se oslobodila područja „zgnječena“ ispod.

Trpezarija sa nameštajem od mesinga i oraha po meri; Foto: Sarah Elliot

Ulazni hol, dva kupatila, kuhinja, plakar i spavaća soba sada su odvojeni pregradom koja se proteže celom širinom stana.

Prema zamisli nove vlasnice, privatne sobe su grupisane i uredno organizovane sa jedne strane, ostavljajući javni prostor za zabavu potpuno otvorenim.

Ulazni hol, dva kupatila, kuhinja, plakar i spavaća soba sada su odvojeni pregradom koja se proteže celom širinom stana, a pristupa im se preko ljuljajućih i sklopivih panela.

Spavaća soba i kupatilo iza otvorenih panela; Foto: Sarah Elliot

Smanjenje po visini za prostorne proporcije

Spavaća soba je vidljiva iz dnevnog dela kroz providne panele, dok se primarno kupatilo otkriva samo kada se vrata sa ogledalom preklope unazad.

Dok spavaća soba ostaje vidljiva kroz prozirna staklena okna od poda do plafona, druge manje sobe su skrivene ogledalima i smanjene po visini kako bi se pomoglo u prostornim proporcijama.

„Zid od ogledalskih vrata omogućava glavnom životnom prostoru da prevaziđe svoja fizička ograničenja i izgleda kao da se udvostručuje, dok se velikodušni prozori sa svojim originalnim talasastim staklom takođe reflektuju, kupajući zidove mekom prelomljenom svetlošću“, rekla je Leung.

Samostojeća ovalna kada je okružena bledo sivim kamenom; Foto: Sarah Elliot

U dnevnom boravku nameštaj uključuje nekoliko komada od mesinga i oraha koje je Leung dizajnirala po meri.

Originalni korintski stubovi zgrade od livenog gvožđa ostaju izloženi i ističu se u minimalističkoj šemi boja belih zidova i hrastovih podova od širokih dasaka.

U dnevnom boravku nameštaj uključuje nekoliko komada od mesinga i oraha koje je Leung dizajnirala po meri, uključujući trpezarijski sto, kredenac i konzolu.

Detalj iz kuhinje Tribeca Lofta; Foto: Sarah Elliot

Mermer sa svetlim metalnim akcentima

Akcenti od mesinga su nastavljeni u Lee Broomovom Eclipse lusteru i stočiću za kafu koji je dizajnirala Leung dok je bila saradnica u praksi Steven Harris Architects.

Kuhinja je obložena mermerom i patiniranim mesingom, dok primarno kupatilo ima samostojeću ovalnu kadu uokvirenu površinama od sivog kamena sa mekim venama.

Dekor u spavaćoj sobi je takođe suzdržan paletom sivih tonova, dok je drugo kupatilo kojem se pristupa iz ulaza obavijeno mermerom sa venama sa svetlim metalnim akcentima.

Minimalističko kupatilo za goste ima svetle metalne akcente; Foto: Sarah Elliot

Foto-galerija

Enterijer stana Tribeca Loft na njujorškom Menhetnu; Foto: Sarah Elliot
Enterijer stana Tribeca Loft na njujorškom Menhetnu; Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Spavaća soba i kupatilo iza otvorenih panela; Foto: Sarah Elliot
Spavaća soba i kupatilo iza otvorenih panela; Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot
Foto: Sarah Elliot