Dizajn M3 stana zasnovan je oko par ključnih reči: jednostavnost, prirodnost i dom, a njegov najdominatniji detalj je centralni kubus od drveta.

Po projektu beogradskog Unknown Studio kojeg čine Jovana Miletić, Miloje Krunić, Jelena Obradović i saradnik Milan Grubanov, realizovan je enterijer stana na Vračaru površine 150 metara kvadratnih za svega 40 dana.

Dizajn prostora je orijentisan ka prirodi i zemljanim tonovima, dok su beli zidovi i plafoni korišćeni kao neutralna scenografija za sve ostalo. „Momenat doma postignut je toplim ambijentom i detaljima koji će biti dodavani tokom vremena.“ – ističu arhitekti.

Momenat doma postignut je toplim ambijentom i detaljima koji će biti dodavani tokom vremena.

Na nivou zgrade korišćeni su kvalitetni materijali, čija se upotreba reflektovala i u samom prostoru. Korišćeni su pločasti materijali, eksperimentisano je sa uljima na furniru i masivu, a zidne tehnike i keramika su korišćeni kao dodatno sredstvo oplemenjivanja zidova.

Rasveta za različite ambijente

Sama rasveta u stanu je organizovana kao osnovna, ambijentalna i usmerena. Osnovna rasveta je tretirana kao sporedna stvar u prostoru, ona nije dominantna niti napadna, već služi nameni da pruži ravnomernu osvetljenost u celom prostoru.

Ambijentalna i usmerena rasveta su selektivno raspoređene po prostoru, unutar elemenata nameštaja i slično, te na taj način dozvoljavaju stvaranje različitih ambijenata u okviru prostora.

Centralni kubus od drveta je najdominatniji element u enterijeru oko koga se odvijaju sve druge funkcije.

Centralni kubus je najdominatniji element u enterijeru oko koga se odvijaju sve druge funkcije. On je obrađen kao drveni, masivni element. Oko njega su TV set, hodnici, plakar, cipelarnik… Pored vizuelnog, prisutan je i funkcionalni aspekt gde je dosta stvari moguće otvoriti i skladištiti.

Enterijer za 40 dana

Arhitekte ističu da je najveći izazov projektovanja i izvođenja ovog prostora bio rok i koordinacija haosa kakav nedostatak roka stvara. „Sloboda data od klijenta po pitanju dizajna je bila značajna, ali sa konstantnim podsećanjem da se sve mora uraditi veoma brzo.“ – kažu arhitekte za naš portal.

Veliki udeo u postizanju roka, koji je bio samo četrdesetak dana, imao je i sam klijent, koji je delimično bio i izvođač na samoj zgradi, pa su i ostali izvođači izlazili u susret. „Na ovom projektu, definitivno su pomerene i obrisane granice na relaciji klijent-projektant-izvođač, pa je samim tim, ovaj posao za nas bio jedno nesvakidašnje iskustvo.“ – zaključuju arhitekte.

Fotogalerija:

Faktografija

  • Ime projekta: M3
  • Autor: Unknown Studio
  • Projektni tim: Jovana Miletić, Miloje Krunić, Jelena Obradović, saradnik Milan Grubanov
  • Mesto: Vračar, Beograd
  • Površina: 150m2
  • Godina projektovanja: 2019.
  • Godina izvođenja: 2019.
  • Izvođači: Merano – Čačak, Medini – Beograd
  • Fotografija: Miloš Martinović