Balustrade od kovanog gvožđa i zakrivljeno mermerno stepenište nagoveštavaju istoriju zgrade i nekadašnji dekor i unutrašnju šemu ateljea iznad.

Modna kuća Balensijaga otvorila je butik sa zidovima obloženim dimljenim staklom, i to u istoj zgradi gde se nalazi i njen originalni modni salon u Parizu.

Prodavnica se nalazi ispod Balensijaginog istorijskog ateljea na broju 10 u Aveniji Žorža Petog, koji je nedavno renoviran kako bi verno ponovio unutrašnjost originalnog salona mode koji je prvi put otvoren 1937. godine.

Dizajn enterijera potpisuje dvojac iz berlinskog studija Sub; Foto: Balenciaga

Očuvanje nasleđa i moda za današnjicu

„Novorenovirani prostor u Aveniji Žorža Petog 10 posvećen je očuvanju Balencijaginog nasleđa na originalnoj lokaciji modnog ateljea, koji je prvi put otvoren 1937. godine, kao i na stvaranju mode za današnjicu“, saopštio je brend.

Dizajn prodavnice ispod modnog salona kreirao je dugogodišnji saradnik Balensijage, arhitektonski studio Sub iz Berlina, odnosno njegov art direktor Niklas Bildštajn Zar i arhitektkinja Andrea Faraguna, prenosi Dezeen.

Koncept ovog butika je da služi kao kapija u modu, kažu iz Balensijage; Foto: Balenciaga

Četiri lučna otvora uokviruju zavese koje imaju zlatnu nijansu zahvaljujući zastakljivanju smeđe boje.

Spoljašnjost butika obeležena je ogromnim serifnim natpisom Balencijaga, logotipom ove modne kuće iz 20. veka, koji se razlikuje od uskih, bezserifnih slova koja trenutno identifikuju brend.

Ispod natpisa, četiri lučna otvora uokviruju sive zavese koje dobijaju zlatnu nijansu zahvaljujući zastakljivanju smeđe boje.

Prodavnica se nalazi u istoj zgradi kao i Balensijagin originalni modni salon; Foto: Balenciaga

Stakleni paneli umesto betona

Enterijer prodavnice odražava Balensijagin koncept sirove arhitekture, koji je primenjen na međunarodnom nivou u unutrašnjosti njenih prodavnica, ali ovo izdanje je obloženo panelima od zatamnjenog stakla umesto betona.

Između nedovršenih ali staklom obloženih zidova, zavese pepeljaste boje skrivaju tepisone, dok su otomani od naborane kože bili postavljeni po celoj dvospratnoj radnji.

Sive zavese zoniraju prostore u celoj prodavnici; Foto: Balenciaga

Nagoveštaj istorije zgrade

Balustrade od kovanog gvožđa i zakrivljeno mermerno stepenište, sa staklenim panelima koji se nalaze oko njih, nagoveštavaju istoriju zgrade i nekadašnji dekor i unutrašnju šemu ateljea iznad.

„Koncept ovog butika je da služi kao kapija u modu, koja ostaje veoma zatvoren univerzum, posebno za nove generacije“, rekao je izvršni direktor Balensijage Sedrik Šarbit.

Ostaci istorije prodavnice su ugrađeni u novi dizajn; Foto: Balenciaga

Izloženi predmeti uključuju i „torbu-zvučnik“, koja je kreirana u saradnji s danskim audio brendom Bang & Olufsen.

Metalne police bile su ukrašene modnim predmetima, u rasponu od zanatskih do tehnoloških, sa najnovije modne revije brenda za jesen-zimu 2022.

Izloženi predmeti uključuju i takozvanu torbu-zvučnik, koja je kreirana u saradnji sa danskim audio brendom Bang & Olufsen.

Balensijagina torba-zvučnik; Foto: Balenciaga

Foto-galerija

Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga
Foto: Balenciaga