Visoki plafoni, gipsani radovi, francuski slog parketa, jesu samo neki od detalja koji karakterišu ovaj enterijer starog salonskog stana u srcu Beograda.

Kako bi novi izgled zadobio poštovanje, potrebno je da iskaže duh vremena koje dolazi. Stvarati novo, znači pratiti potrebe u sadašnjem vremenu. Upravo je to nit koja nas je arhitekte iz KAI Arhitecture Interiors kroz ceo projekat salonca u Beogradu od 143 m2.

Visoki plafoni, gipsani radovi, francuski slog parketa, jesu samo neki od detalja koji karakterišu ovaj enterijer. Sve dopunjuje pažljiv odabir komadnog savremenog nameštaja.

Želja je bila da se ne izgubi duh izvornog salonca ali istovremeno da prostor postane funkcionalan za četvoročlanu porodicu.

Primarna želja klijenata jeste da se ne izgubi duh izvornog salonca ali istovremeno da prostor postane funkcionalan u odnosu na četvoročlanu porodicu.

Postojeće stanje imalo je jako malu kuhinju, ne funkcionalne mokre čvorove kao i sobe koje su bile u direktnoj komunikaciji, bez ikakvih hodnika. Sve to je podrazumevalo rušenje većeg dela pregradnih zidova kao i probijanje otvora na jednom od nosećih zidova. Na taj način arhitekte su uspele da ispoštuju traženu funcionalnost prostora.

Kobinacija neoklasicizma i savremenog

“Od prvog momenta našeg angažovanja, bilo nam je jednostavno da se opredelimo za stil, koji je savršena kombinacija neoklasicizma i savremenih komada nameštaja. S obzirom na to da smo studije proveli u inostranstvu, inspiracije smo nalazili baš u sličnim stanovima Milana i Pariza.” – kažu arhitekte.

Podne obloge su tretirane u kombinaciji brodskog poda u francuskom slogu i mermera.

Odabir materijala je tekao jako dugo i pažljivo, ali od velike koristi je bilo poklapanje istih afiniteta sa klijentima.

Podne obloge su tretirane u kombinaciji brodskog poda u francuskom slogu i mermera. Podni mozaici su opet dobili veliki akcenat, naročito kuhinja i kupatilo.

Stakleni vitraž i zlatne kvake

Koliko je moguće kombinovati klasično i savremeno, govori i stakleni vitraž koji je postavljen na kliznim vratima italijanske firme Eclisse. Kvake su u zlatnoj mat obradi, koje su uvezene isključivo za ovaj projekat.

Sav ugradni nameštaj je rađen po meri sa lokalnim firmama, dok je komadni biran od renomiranih italijanskih brendova (Maxalto, Poliform, Pianca) iz firme Artefacto Furniture.

Sav ugradni nameštaj je rađen po meri sa lokalnim firmama, dok je komadni biran od renomiranih italijanskih brendova.

500 dužnih metara dekorativni lajsni

Velikih izazova u projektovanju nije bilo, pošto „papir trpi sve“. Međutim, realizacija je predstavljala neverovatno veliki broj sati nadzora i rešavanje problema u momentu.

”Od svih, izdvojili bi sledeća tri: sistem hlađenja Daikin Multisplit, nivelisanje stana koji je imao razlike i do 15cm i veliki broj gipsanih dekorativnih lajsni, nešto manje od 500 dužnih metara.

6 meseci rada

Ovaj izazov zahtevao je nešto više od šest meseci konstantnog rada. Velike zasluge odlaze izvođačima i saradnicima, kao i klijentima, koji su imali strpljenja.

Faktografija

  • autor: KAI Arhitecture Interiors
  • površina: 148m2
  • godina: 2021
  • lokacija: Beograd
  • fotografija: Višnja Jovanović