Kako se nanosi, koliko košta i kako na kraju izgleda dekorativna tehnika sa naglašenom granulacijom za zidove koji se lako održavaju.

Čini se dekorativna tehnika ne izlazi iz mode – samo se menjaju trendovi po pitanju kolorita i završne obrade.

Stoga smo rešili da oprobamo jednu dekorativnu tehniku na zidu pod imenom Marmorino Naturale koja je u poslednje vreme veoma trendi. U pitanju je tehnika malo grublje završnice, odnosno veće granulacije od Marmorino Naturale fine.

Boja koju smo mi koristili je MM18, odnosno bež-sivkasta nijansa koja je popularna u dizajnu enterijera.

Grublja tekstura Oikos Marmorino Naturale tehnike u boji MM14 i finija struktura Marmorini Naturale Fine. Foto: Gradnja.rs

Način nanošenja tehnike na zid

Pre početka nanošenja tehnike, potrebno je valjkom ili četkom naneti podlogu na zid. Za ovaj materijal predlaže se podloga, odnosno prajmer s kvarcnim peskom. Podloga se suši oko 6 sati.

Druge pripreme zida skoro da i nema ukoliko zid nema rupe i naglašen stomak. Ukoliko ipak ima, potrebno je da se zid izravna jer će se neravnine videti nakon nanošenja tehnike.

Na spojeve sa plafonom ili sa drugim zidovima koji nemaju tehniku pre početka nanošenja postavlja se krep traka kako bismo dobili ravnu ivicu nakon skidanja trake.

slojevi prilikom nanošenja tehnike. Foto: Gradnja.rs

Zaštitite tehniku završnim lakom jer se tada zid može prati i sunđerom i neće upijati vlagu.

Tehnika se nanosi na gletovanu površinu u dva sloja. Nanošenje se vrši ravnom špahtlom i gletericom u debljini sloja od oko 1-2 milimetra (ukupno dva soja imaju oko 2-3 milimetra debljine).

Materijal je lagan za korišćenje i nanosi se na sve strane i u svim pravcima. Nije potrebno kasnije peglati pravce jer upravo nanošenje u svim smerovima daje na kraju interesantan izgled.

Nakon što se osuši prvi, po istom principu se nanosi i drugi sloj. Sušenje između slojeva je oko 24 sata. Prema rečima majstora, najbolje da se jedan dan radi prvi sloj, a drugi dan drugi.

Ukoliko želite da vašu tehniku dodatno zaštite, potrebno je da se nanese završni lak koji može biti u mat tonu. Tada se zid može prati i sunđerom i neće upijati vlagu. Fenomenalno za održavanje!

Na kraju tehnika izlgeda ovako:

krajnji izgled dekorativne tehnike Oikos, Mramorino Naturale. Foto: Oikos

Cena dekorativne tehnike

Podloga se kupuje u pokovanju od oko 1 litar koji je dovoljan za pokrivanje oko 15m2. Njena cena je oko 20 evra što znači da je cena podloge malo veća od 1 evra/m2.

Cena materijala Marmorino Naturale od Oikosa je oko 7 evra/kg (kupuje se u kanti od 20 kilograma) . Za pokrivanje jednog metra kvadratnog zida u dve ruke je potrebno oko 2kg. Znači da je potrebno izdvojiti oko 14 evra/m2 za nabavku materijala. Ukoliko sami ne izvodite, za ruke majstora potrebno izdvojiti oko 15-25 evra/m2.

Dakle, prosečna cena podloge, materijala i rada majstora za ovu dekorativnu tehniku košta oko 30-40 evra/m2.

Veliki izbor boja dekorativne tehnike. Foto: Gradnja.rs

Izbor nijansi

Izbor nijansi ove tehnike je vrlo velik. Tu su uglavnom prirodni, zemljani tonovi. Ova dekorativna tehnika je u mat finišu. Ukoliko se pak nakon nanošenja nanese zaštitni sloj, Finitura, onda će tehnika umesto mat imati sjajnu završnicu.