Popularnost otvorenih prostora sve je veća i veća. Mnogobrojne su prednosti ovakvog tipa organizacije prostora, ali potreba za nekom vrstom podele na manje površine uvek postoji.

Bilo da je reč o poslovnom prostoru ili vašem domu, često vam kod otvorenih prostora nedostaje privatnosti. Kako ne biste morali da pravite neke velike promene u organizaciji prostora, donosimo vam nekoliko sjajnih ideja kako da lako pregradite svoj prostor.

Police za knjige

Fotografija: Musa Design

Jedna od najboljih ideja za pregrađivanje prostora je polica za knjige.

Jedna od najboljih ideja za pregrađivanje prostora je polica za knjige. Možete koristiti zatvorenu ukoliko želite bolji efekat, ali i one koje su otvorene sa obe strane su odlična opcija, jer u isto vreme pregrađuju, ali i zadržavaju osećaj otvorenosti. Ukoliko se odlučite za ovu ideju, dodatni savet je da na dno police montirate točkiće koji se lako mogu zakočiti. Na ovaj način će vaša police biti maksimalno mobilna i moći ćete da je pomerate sa mesta na mesto. Ova opcija posebno je primamljiva za poslovne prostore.

Viseće pregrade

Fotografija: Blomming

Pored praktične, često imaju i dekorativnu funkciju. Ovo je odlična opcija kada ne želite što manje stvari na vašem podu, onda možete iskoristiti viseće pregrade. Sjajno će izgledati tamo gde vam je potrebno da pregradite malu površinu, kao što je deo kuhinje ili deo dnevnog boravka. Možete iskoristiti dizajnirane viseće panele, a ponekad i zavese mogu biti odlična i praktična opcija.

Geometrijski oblici

Fotografija: Kimberley Seldon

Budite maštoviti! Ponekad pregradni zidovi mogu nastati od raznih geometrijskih i drugih oblika. Polica za knjige koja se nalazi u prvom primeru je upravo to, ali zašto se zadržati na jednostavnim oblicima? Pravougaonici, krugovi, razni ornamenti mogu vam poslužiti kao inspiracija. Ovakvo igranje sa oblicima učiniće vaš prostor drugačijim, a pregradna funkcija definitivno praktičnijim.

Drvene rešetke

Fotografija: Maurizio Giovannoni

Jednostavne letvica od drveta mogu se montirati tamo gde vam je potreban osećaj izdvojenosti prostora bez potpunog zatvaranja. Drvo, kao prirodan materijal, doprineće toplijem izgledu vašeg doma ili poslovnog prostora, a ukoliko više težite minimalističkom stilu letvice možete ofarbati u crno ili belo.

Dupla vrata

Ako je prostor dovoljno velik možete ga i potpuno pregraditi kao u ovom enterijeru arhitekte Sonje Brstine. Prostor je pregrađen, dodata su dupla vrata, a između njih postavljen je dekorativni zid. Kada je potrebno, prostoriju je moguće vizuelno proširiti otvaranjem vrata.

Prostorija u dva dela; Enterijer Sonje Brstine; Foto: Relja Ivanić