Od prvih dvadesetak biljaka, preživele su mi samo tri. Sada imam 87 srećnih zelenih cimera. Evo koje su biljke odlične vrste za početak.

Pre pet godina dobio sam svoju prvu biljku kao poklon za useljenje. To je bila Sanseverija sa par velikih listova i korenom odvojenim od matične biljke stare više od petnaest godina. Vrlo brzo je postala omiljena, a činjenica da nije zahtevna, da raste u polusenci i potrebno ju je zalivati jednom nedeljno, činili su je idealnom za početak.

Kako bih popunio ostatak prostora, kroz par meseci sam pored Sanseverije sakupio još dvadesetak različitih biljaka. Tada nisam znao ništa o njima. Kupovao sam ih bez razmišljanja i nadao se da će preživeti u polusenci. Naravno, nemaju sve biljke iste potrebe, a usled manjka svetlosti, preživele su samo tri.

Njih sam prošlog maja poneo sa sobom u novi stan. Prozori na istočnoj strani, velika mermerna ploča tik uz kuhinjski prozor i spavaća soba sa velikom policom, nakon godinu dana postali su mali raj u kome trenutno živim sa 87 srećnih zelenih cimera.

Sanseveria – idealna za početak; Foto: Ian Trajlov

Početi s malim izazovima

Kao i mnogi hobiji, dobro je početi s malim izazovima. Kada savladate održavanje jednostavnih biljaka za gajenje, možete probati sa zahtevnijim. Iako je moj početak bio veliki neuspeh, sa novim pokušajima stekao sam potrebno znanje o sobnim biljkama i veliko iskustvo. Od nedavno to znanje delim na svom Instagram profilu @sansever_ian.

Često dobijam raznorazna pitanja i molbe za pomoć u vidu fotografija koje ponekad nisu dovoljne da bih razumeo u čemu je zaista problem. Ono što mnogi ne shvataju jeste da je svaka biljka individualna jedinka. Ne morate se striktno držati pravila, kao na primer da zalivate biljku dva puta nedeljno, jednom u deset dana ili dva puta dnevno, jer na naše biljke utiče mnogo faktora – vreme napolju, sunce tokom dana, strujanje i vlažnost vazduha, kvalitet zemlje, klima uređaji ili centralno grejanje, pa čak i materijal od kojeg je napravljena saksija.

Ono što mnogi ne shvataju jeste da je svaka biljka individualna jedinka.

Jedini način da nam biljke opstanu je da ih upoznamo; jednu po jednu. Kada je donesete u svoj dom, biljci je potrebno nekoliko dana da se privikne na promenu vlažnosti, svetlosti i temperature. Ukoliko vam u rasadniku nisu napomenuli slobodno je pretražite na internetu i pročitajte nešto više o njenom održavanju. Važno je da odmah pronađete odgovarajuće mesto sa kojeg je nećete često pomerati. Biljku ne treba odmah presađivati iz saksije u kojoj smo je kupili, jer će to biti još jedan dodatni šok i novo privikavanje na tlo. U narednim danima možete početi sa proveravanjem vlažnosti tla. To radimo tako što kažiprst zabodemo 3-4 cm u zemlju. Većinu biljaka potrebno je zaliti tek kada zemlja na ovoj dubini postane delimično do potpuno suva. Obratite pažnju na to kojom brzinom se zemlja suši i tako ćete naučiti koliko često biljku treba zalivati. Gledajte na to kao na vaše vreme za opuštanje. Kada shvatite šta joj najviše pogoduje, sve postaje rutina.

Naš zadatak je da biljkama kojima saksija nije prirodno stanište i promene godišnjih doba uglavnom ne odgovaraju, omogućimo uslove u kojima će rasti tokom cele godine i živeti što bolje, a one će već izbaciti po koji novi list i potvrditi nam da smo u tome uspeli.

Pored već pomenute Sanseverije, sledi još par biljaka jednostavnih za održavanje sa kojima možete početi svoje druženje sa zelenim cimerima.

Ficus Elastica

Fikus: ne možete pogrešiti

Fikusi su jednostavne biljke za održavanje. Prija im polusenka, ali je najidealnije mesto za njih prozor sa direktnim suncem filtriranim kroz zavesu. Zemlju treba održavati umereno vlažnom, ali ne konstantno mokrom. U zimskim mesecima zalivanje treba prorediti. Jako je važno da sa ovih velikih listova prašinu redovno brišete, kako bi biljka nesmetano obavljala fotosintezu i rasla. Ukoliko želite da fikus ostane manji i ne preraste vaš dom kroz par godina, držite ga u manjoj saksiji.

 

Peperomia Obtusifolia
Peperomia Obtusifolia
Peperomia Obtusifolia
Peperomia Obtusifolia

Peperomija: kućni biber

Peperomia Obtusifolia je sukulentni tip biljaka iz porodice bibera. Njeni veliki debeli listovi zadržavaju vodu, a kada postanu tanki na dodir znak je da je treba dobro zaliti. Peperomije je najbolje zalivati sa dna – ostavite je u posudu sa malo odstajale vode pola sata, odnosno dok ne upije onu količinu vlage koja joj je potrebna. Dozvolite da se zemlja skoro potpuno osuši između dva zalivanja.

 

Spatifilum
Spatifilum
Spatifilum
Spatifilum

Spatifilum: cimer iz tropskih krajeva

Ova tropska biljka voli senovita mesta. Najbolje će uspevati ako saksiju sa ovom biljkom držite na oko 2 metra od prozora koji gleda na jug ili zapad. Kako bi cvetanje spatifiluma bilo uspešno, prihranjujte ga tokom proleća i leta. Ako biljci nedostaje vode, to će vam sama pokazati tako što će joj listovi klonuti. Pošto je spatifilum tropska biljka, potrebno ga je obilnije zalivati.

 

Silver Pothos
Silver Pothos
Silver Pothos
Silver Pothos

Silver Pothos: brzorastuća puzavica

Ova brzorastuća puzavica veoma je otporna i laka za održavanje. Za kratko vreme će stići do poda ili preplaviti vaše police i grede ukoliko je usmerite i upletete oko njih. Pogoduje joj sve osim jakog direktnog sunca koje joj može stvoriti opekotine po listovima. Zalivajte je kada se zemlja osuši na dubini od 3-4 cm.

 

Crassula Muscosa

Crassula Muscosa: lični favorit

Ovu biljku sam nedavno otkrio i redovno je preporučujem. Jedna je od najjednostavnijih biljaka za negu u mojoj kolekciji. Možete zaboraviti na nju nedeljama, a ona će rasti po svojoj volji u svim mogućim pravcima. Njene grane će se preplitati i uvijati bez pravila, što je čini jedinstvenom. Prija joj polusenka i indirektno sunce. Posadite je u peskovitu zemlju u kojoj se voda neće dugo zadržava. Kao i većinu sukulenata, zalivajte je tek kada se zemlja potpuno osuši.

Sve fotografije: Ian Trajlov