Malo nas imam vešeraj kao zasebnu prostoriju pa je čest slučaj da je u kupatilu smeštena mašina za veš, a iznad nje neretko i bojler ili mašina za sušenje. Ovo i nije najlepši prizor, a enterijeristi se često bore s ovim problemom prilikom uređenja ove prostorije. Pogledajte kako smo na konkretnim primerima rešili ovaj problem i saznajte na šta tačno treba obratiti pažnju!

Pre svega preporučujemo da se veš mašina sakrije u plakar koji će biti jednobojan kako bi se što manje isticao. Moja preporuka je bela boja koja je neutralna i slaže se sa svakim pločicama i, naravno, belim sanitarijama.

Centrifuga i kretanje vazduha

Ono što treba da znate s tehničke strane jeste da mašina mora malo da diše. Neophodno je da postoji prostor za mašinu koja se drma kada radi centrifuga, a prenošenje vibracija na ceo elemenat nije preporučljivo. Dakle, bočne strane ormana moraju da budu odmaknute barem oko 2 cm od mašine. Znači, ako je mašina širine 60 cm + 2×2 cm praznog prostora + 2×2 cm bočne strane korpusa = 68 cm. Znači, dimenzija plakara je 68 cm.

Takođe, front na mašini mora da ima otvore koji će dozvoliti kretanje vazduha kada mašina radi, a ormar je zatvoren. Ovo se može rešiti i na način da vrata ne idu do plafona, kao na primeru ispod.

Mašina mora biti odmaknuta od plakara u koji je ugrađen zbog centrifuge.

U svim našim projektima smo koristili bojeni MDF za frontove koji je otporniji na vlagu od univera. Takođe, na MDF-u je mnogo lakše napraviti otvore na frontovima.

Obratite pažnju da front ormana zbog održavanja treba da bude odignut od poda barem 1-2 cm. Ovo je pogodno i zbog eventualnih curenja vode kako korpusi ne bi upili vlagu.

Iznad mašine se uglavnom smešta bojler koji je plići od mašine za veš. To nam omogućava da se ispred bojlera postave pomerljive police bez leđa koje će omogućiti lak pristup bojleru, a ujedno će vam poslužiti kao zgodno mesto za smeštanje potrebne hemije i deterdženata kao što je prikazano na našem primeru ispod.

Kako izbeći ručkice

Vrata plakara uglavnom se rade sa šarkama iz jednog ili dva dela po visini. Ručkice mogu da budu nadgradne ili ukopane (kao na primeru ispod), a možete potpuno da ih izbegnete tako što ćete iskoristiti otvore na frontu za otvaranje donjih elemenata. Na na gornje elemente postavite push mehanizme.

Foto: projekti studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs