Ovo je jednostavan i jeftin način kako da ukrasite zidove! Odaberite grafiku ili sliku apstraktne forme i odštampajte ih u specijalizovanim radnjama za štampu na platnu.

„Mislim da je štampa na platnu vrlo dobar način uređenja enterijera jer za relativno malu sumu novca možete dobiti sliku po vašoj želji i po dimenzijama koje odgovaraju vašem prostoru“ – kaže dizajner enterijera Sonja Brstina, i dodaje da je bitno odabrati dobar motiv.

Možda je ovo najbitnija stavka prilikom ukrašavanja zidova. Štampa na platnu klasičnih slika pejzaža ili portreta može delovati jeftino. Zbog toga je naš predlog da se skoncentrišete na apstraktne slike ili grafike, odnosno, na jednostavnije forme. Motivi mogu biti linijski ili jednostavnih geometrijskih formi.

Koliko košta štampa na platnu

Cena štampe na slikarskom platnu košta oko 30 evra po kvadratnom metru. Na cenu štampe uvek ide i cena rama koji košta 185 dinara po dužnom metru rama za standardne ramova. Za veće formate ide jači ram sa cenom od 375din po dužnom metru). Dakle, za sliku dimenzija  50×70 cm cena štampe je oko 10, a rama oko 4 evra što ukupno iznosi 14 evra.

Naravno, potrebno je kupiti grafiku a na internetu postoje brojni sajtovi koji imaju veliku bazu slika. Vodite računa da skinete sliku u velikoj rezoluciji kako ne bi bilo jasno odštampana. Neke slike se bolje ponašaju a neke slabije pri povećanju ali ono što je konstanta je da se štampaju na rezoluciji od 150DPI.

U zavisnosti od onoga šta je u pitanju (fotografija, reprodukcija, grafika…) vrši se izbor platna na koje će se štampati pa tako, na primer, fotografije idu na platno slabije teksture od 280g, a reprodukcije na platna sa većim teksturama koje ima 340 g po m2.

Ono što mi želimo uvek da kažemo je da kod slika na platnu pre svega treba misliti na to na čemu se slika štampa jer je to najbitnija stvar kako bi slika bila kvalitetna. Posle toga ide dobar izbor matarijala i na kraju fajl koji mora pratiti kvalitetom dimenziju na kojoj se slike rade.

U Srbiji se većina slika štampa na ploterima koji imaju mali broj boja i nisu pravljeni za platno prevashodno ali je štampa na njima mnogo jeftinija.

Pogledajte kako je ispao ceo stan sa ovim štampanim slikama:

Domaći stan sa skandinavskim duhom