Ukoliko volite uravnoteženost i svedenost skandinavskog stila ali vam ipak fali malo kontrasta i istaknutijeg karaktera, japandi je stil za vaš prostor.

Iako ovaj stil nije baš tako nov u svetu uređenja enterijera, reklo bi se da se često ne zove svojim imenom. Mnogi ga izjednačavaju sa sveopšte poznatim skandinavskim stilom, što on naime i jeste u osnovi.

Međutim, japandi se zapravo razvio iz skladne zajednice skandinavskog stila i japanske kulture oblikovanja i dizajniranja unutrašnjih prostora. Dašak Japana dao je ovom stilu suptilniju i topliju notu u odnosu na severni, ponekad malo hladni i svedeni stil uređenja.

Japandi je savršeni balans između svetlog i hladnog skandinavskog i toplog i prirodnog japanskog stila uređenja prostora.

Oba pravca iz kojih je nastao japandi stil zasnivaju se na stvaranju funkcionalnih enterijera, gde se akcenat na polju estetike stavlja na segmente, odnosno komadni nameštaj, a ne na sveukupnu sliku prostora.

Često rustičnom ali u većoj meri modernom skandinavskom stilu, tradicionalna japanska elegancija dala je savršen sastojak i učinila ovaj sintezni stil veoma prijatnim za oko. Iako je funkcionalnost prioritet, teži se stvaranju udobnosti i prijatne atmosfere.

Foto: Avenue design studio

Paleta boja

Topla i neutralna paleta boja je baza svakog enterijera u japandi stilu. Za razliku od neretko potpuno belog skandi enterijera, ovaj stil se kreira od “prigušenih” tonova i prirodnih nijansi poput braon i bež.

Pomoću sive i crne se mogu akcentovati određeni elementi, kako bi se kreirao dramatičniji izgled ali ove boje svakako ne treba da preovladaju prostorom.Takođe, prigušene i suptilne nijanse ružičaste, zelene i plave takođe se mogu koristiti kako bi se stvorio prijatan ambijent u kombinaciji sa na primer glinenim i keramičkim predmetima ili elementima od drveta.

Baza za organizovanje materijala i boja počinje od skandinavske neutralne palete, gde se često mogu videti svetli tonovi drveta. Japandi je okarakterisan dodavanjem elemenata u tamnijim tonovima i uz primenu crnih dodataka.

Foto: Susanna Vento

Materijali za japandi

Možete birati nameštaj od jednostavnih i prirodnih materijala, ali koje karakteriše kvalitet. Drveni elementi mogu se kombinovati sa prirodnim i teksturalnim tkaninama bez imalo ili sa samo diskretnim dezenom. Mogu se primeniti i kamen ili metal, pa se tako u ovim enterijerima često viđaju prijatni komadi izvedeni u kombinaciji drveta i mermera.

U japandi enterijerima često se viđaju prijatni komadi izvedeni u kombinaciji drveta i mermera.

Forme nameštaja

Linije nameštaja i dodataka u enterijeru su čiste i svedene što je karakteristično i za skandinavske svetle enterijere ali i za japansku eleganciju, koja je donela u japandi stil i kombinaciju pravih i zakrivljenih formi. Nameštaj zahvaljujući ovome često ima suptilnije i “mekše” forme u odnosu na malo odsečniji izvorni skandinavski stil.

Foto: Monica Grue Steffensen

Detalji

Svaki komad nameštaja ima svoju funkciju, a često su niski, nekada i bez nogara, kako bi se istakla japanska filozofija spajanja čoveka sa zemljom.

U enterijeru koji se zasniva na funkcionalnosti nema puno prostora za detalje. Asesoari se veoma pažljivo biraju, jer njihova malobrojna količina u prostoru naglašava njihovo prisustvo.

Detalji mogu biti u formi staklenih predmeta, knjiga ili ručno pravljenih keramičkih predmeta i posuda.

U ovakvim enterijerima nema mesta za mnogo dekora na zidovima, te je dovoljno postaviti jednu apstraktnu sliku ili umetnički predmet.

Nezaobilazne biljke

U stvaranju prijatnog ambijenta japandi se najviše oslanja na upotrebu sobnih biljki. Međutim, zbog težnje ka skladu u prostoru i eleganciji nema potrebe za stvaranjem džungle.

Zbog težnje ka skladu u prostoru i eleganciji nema potrebe za stvaranjem džungle.

Koristite visoke i jednostavne biljke, elegantnih listova i sigurno će biti dovoljno da upotrebite jednu do dve biljke u prostoriji. Pazite i pri izboru vreće ili saksije za biljku, da i njihov dizajn ostane sveden i u zemljanim tonovima, bez preteranog dekora.

Foto: Avenue design studio

Kako kombinovati

Svakako, nije jednostavno pronaći savršeni balans između svedenog dizajna i karakterne estetike pojedinačnih predmeta kao i stejtment komada nameštaja.

Bitno je da kreirate stabilnu i svedenu osnovu što ćete postići primenom drvenog poda i zidova u svetlim pastelnim tonovima. Generalno težite tome da nameštaj bude niži i “prizemniji” ali se igrajte i sa kombinovanjem visina pojedinačnih komada, kako prostor ne bi bio monoton.

Primenom kontrasta na različitim nivoima možete postići dobar efekat.

Pojedine komade nameštaja možete naglasiti tako što ćete napraviti kontrast u bliskom funkcionalnom kombinovanju sa drugim komadom, pa na primer klub sto može biti uz zanimljivu fotelju ili sofu. Sličan princip možete primeniti kod odabira trpezarijskog stola i stolica.

Ukoliko želite da vaša kuhinja bude u japandi stilu nepogrešiv dizajn dobićete kombinovanjem tamnog drveta na frontovima, mermernom pločom u svetlim tonovima ali za izraženim šarama, dok dodatak boje može biti u pastelnim maslinastozelenim tonovima ili zemljanim tonovima.

Foto: Liljencrantz design

Prostor možete učiniti toplijim tako što ćete koristiti dekorativne jastuke ili tepih, što se može videti u skandi enterijerima, a da ne bi dobili “previše” ušuškan izgled, izbalansirajte ga dodavanjem staklenih vazi, keramičkih posuda ili svedenih komada rasvete.

Foto: Line Thit Klein