Prirodna estetika koja se ne može postići nijednim drugim materijalom jedan je od glavnih razloga zašto se arhitekte i dizajneri odlučuju za prirodni dekorativni kamen.

Kao što znamo, zidovi su neizbežan element u dizajnu svakog doma i zato je neophodno pametno i funkcionalno ih dekorisati kako bi efekat boravka u stambenom prostoru bio prijatan i ugodan.  Sve češće se danas u domovima pojavi prirodni kamen kao jedan od najčešće korišćenih dekorativnih materijala u savremenom dizajnu. Dizajneri i arhitekte ga često koriste,  majstori ga vole, a vlasnici kuća i stanova obožavaju.

Prirodni kamen predstavlja spoj modernog i tradicionalnog i skladno se uklapa uz sve stilove enterijera – bio on tradicionalan ili moderan. Dobro se uklapa i uz druge materijale kao što su drvo, metal, gips, razne druge zidne dekorativne tehnike. Kao takav, on pruža nebrojano mogućnosti za unapređenje ambijenta.

Prirodni kamen u enterijeru

Dekorativni kamen za oblaganje unutrašnjih zidova dolazi u velikom rasponu boja i dimenzija. Najčešći izbor kupaca su dekorativne sečene štanglice kao pojedinačni elementi ili lepljenje na određene ploče. Materijali kao što su tranvetio sečeni kamen, bela studenica, beli kvarc, espreso krem ili struganik kamen upućuju na širok spektar raspoloživih mogućnosti sa kojima arhitekte i dizajneri danas raspolažu.

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto za dekoraciju doma odlučiti za prirodni kamen. Prva i osnovna stvar je prirodnaestetika koja se ne može postići nijednim drugim materijalom. Efekat elegancije, mira i gracioznosti oduševiće svakog posetioca vašeg doma, a ljude koji žive u njemu biće pozitivno raspoloženi.

Izuzetna važnost prirodnog kamena u domaćinstvu jeste i prirodna toplotna izolacija.

Izuzetna važnost prirodnog kamena u domaćinstvu jeste i prirodna toplotna izolacija. Ranije, pri izgradnji kuće, srpski domaćini i neimari nisu mogli zamisliti izgradnju porodičnog doma bez zidanja ili oblaganja kamenom. Prirodni kamen na zidu je trajan materijal. Ne podleže čestom renoviranju, gletovanju, krečenju i obimnijem održavanju.

Bilo u kom stilu da je vaš dom dizajniran (tradicionalno ili savremeno), prirodni kamen će svojim rustičnim i prirodnim sjajem oplemeniti i oživeti svaki detalj vašeg prostora. Prirodni kamen je u enterijeru svoju primenu našao gotovo svuda. Često se postavlja na zidu dnevne sobe, oko TV-a, iznad kreveta u spavaćoj sobi, na ogradi terase, u kuhinji, u kupatilo, kna aminu. Ovaj materijal je otporan i na vodu i na toplotu, a jednostavan je i lak za održavanje.

Obzirom da smo sigurni da će vam se prirodni kamen dopasti, moramo vam na vreme skrenuti pažnju da sa prirodnim kamenom ne treba preterivati. Ukoliko je prostor manje površine, previše kamena po zidovoma (pogotovo tamnijih nijansi kao što su crna studenica ili bugarska tamna) dodatno će zatvoriti vaš prostor. Iz tog razloga, dizajneri u malom stambenom enterijeru predlažu svetlije nijanse prirodnog dekorativnog kamena.

Pozicije koje se najčešće oblažu kamenom

Ukrasni kamen ili prirodni dekorativni sečeni kamen ubedljivo najviše svoju primenu nalazi u dnevnom boravku stanova i kuća. Kamen se najčešće postavlja na zidu iznad TV-a ili iznad trpezarijskog dela kao kamena obloga sa indirektnim osvetljenjem kako bi rustična površina prirodnog kamena došaa još više do izražaja.

Domovi koji poseduju šank u svojoj kuhinji ili trpezarijskom delu često koriste priliku da ga oblože dekorativnim kamenom kao naglašenim rustičnim detaljem. Takođe, dodatno dekorativno osvetljenje putem LED rasveta dodatno može ukrasiti ambijent vašeg prostora.

Kaminiobloženi prirodnim kamenom takođe su čest detalj savremenih stambenih enterijera. Kamen je odličan toplotni izolator i može izdržati i na velikim temperaturama.

Prirodni kamen u enterijeru; Projekat: Sonja Brstina; Foto: Relja Ivanić

Koji je pravi kamen za vaš enterijer

Prilikom izbora i postavljanja prirodnog kamena važna stvar jeste odabir istog. Potrebno je da obratite pažnju kako će se uklopiti u vaš enterijer, nameštaj, keramiku, druge materijal i detalje. Kao što svi arhitekteri i dizajneri to znaju, ne postoji standardna dimenzija kamena.

Najčešće se kamen seče na štanglice 3 cm širine različitih dužina. No, ukoliko je prostorija prostrana i velika, mogu se postaviti i krupnije sečene nijanse kamena 5 ili 10 cm širine.

Važan faktor je i prirodna osučanost i osvetljenost prostorije ili se veštačkim osvetljenjem treba dodati izražaj prirodne teksture samog kamena. Ukoliko imate u svom domu naglašeni detalja od drveta i stakla, kamen će doći kao prava stvar, ali bez prevelike preteranosti već kao blagi akcenat koji će se stopiti sa ostalim prirodnim elementima u vašem prostoru.

Cena prirodnog kamena

Prilikom odabira materijala cena prirodnog kamena igra značajnu ulogu, možda čak i najveću. Cene prirodnog kamena se kreću u rasponu od 13 do 25 eura po metru kvadratnom (m2). Pojedinačna cena po m2 se razlikuju po vrsti, odnoso boji i načinu sečenja prirodnog kamena.

Osim toga, jako je važno da odaberete i pravog majstora za ugradnju kamena jer loš majstor može samo da bespovratno upropasti predivnu ideju. Ugradnja prirodnog kamena kreće se od 10 do 20 eura po kvadratu. Dakle, zavisno od odabira vrste i majstora, ugradnja dekorativnog kamena u enterijeru vaš može koštati od 23 do 45 eura po m2.

Prirodni kamen Ljig poseduje svoje sopstvena distributivna vozila. Isporuku dekorativnog kamena mogu vršiti po teritoriji cele Srbije. Cena prevoza kamena se određuje na osnovu udaljenosti od našeg distributivnog centra. Ali, na teritoriji Beograda isporuka kamena je najčešće besplatna.

Arhitekte, dizajneri i krajni kupci više informacija o prirodnom dekorativnom kamenu, raspoloživim vrstama i trenutnim cenama mogu dobiti pozivom na broj 060 3370 504.