Pogledajte kako je novom metalnom konstrukcijom u okvirima postojećeg volumena postignuta željena visina na pasareli gornjeg nivoa i dodatnih 13 kvadrata korisne površine.

Prostor A24 smešten je delimično na sedmom i osmom spratu elaboriranog primera zgrade posleratne jugoslovenske moderne stambene arhitekture iz 1970. godine u centralnom gradskom tkivu.

Pripadao je roditeljima arhitekte, tako da je posle njihovog odlaska odlučeno da se udahne novi život mestu ispunjenom uspomenama.

Pogled ka tranzicionom prostoru sa unutrašnjom baštom

Rekonstrukcijom je uvedena nova metalna konstrukcija u okvirima postojećeg volumena.

Postojeći plan, koji se odvijao u dva nivoa ukupne površine 97 metara kvadratnih, bio je velikog prostornog potencijala, neprepoznatog u konvencionalnoj organizaciji i suočavao se sa brojnim problemima: nivoi su bili povezani neudobnim spiralnim stepeništem; kupatila na oba sprata su bila lišena prirodnog svetla i ventilacije; veliki deo prostora ispod krova nije bio u funkciji usled nedovoljne visine; jednostrana orijentacija i spoljni zidovi sa krovom bez propisne izolacije.

Takođe, donji nivo je bio podeljen pregradnim zidovima na više prostorija, koje nisu imale vizuelni kontakt ni međusobno, ni sa gornjim nivoom. Opšti utisak je bio da se radi o znatno kompaktnijem prostoru.

Postojeće stanje, proces, izvedeno stanje

Rekonstrukcija

Rekonstrukcijom je uvedena nova metalna konstrukcija u okvirima postojećeg volumena. Na taj način je postignuta željena visina na pasareli gornjeg nivoa i dodatnih 13 metara kvadratnih metara korisne površine.

Jedanaest novoprojektovanih krovnih svetlosnih otvora je uvelo prirodno svetlo i ventilaciju u svaki deo A24: javni, privatni i pomoćni. U pristupnom nivou su ostvarena dva tranziciona prostora dvostruke visine, unutrašnje bašte, koji leti funkcionišu kao nastavak eksterijera sa otvorenim krovom i vratima, odnosno kao deo enterijera, zatvoreni i zaštićeni, zimi. U njima, krovni svetlosni izvori naglašavaju teksture primenjenih materijala i ostvaruju kontakt sa nikad istim nebom.

Pogled ka pasareli, vezi javnog i privatnog prostora sa krovnim svetlosnim izvorima

Koncept

Celokupnih 110 kvadrata koncipirano je kao prostrana drvena kutija, gde brezove šper ploče i orahov furnir poprimaju oblike ručno rađenih podnih obloga, višefunkcionalnog stepeništa, zidnih panela, funkcionalnih pregrada, plakara i najvećeg dela nameštaja. Odabir završnih materijala je bio inspirisan nostalgijom sedamdesetih godina: orahov furnir, brezov šper, teraco od belog mermera i cementa liven “in situ”, svi zajedno doprinose evociranju atmosfere pomenute epohe. Krovni i fasadni prozori, kao i balkonska vrata, su od posebno tretiranih drvenih okvira sa trostrukim staklom, što doprinosi akustičnoj izolaciji i energetskoj efikasnosti objekta.

Pogled ka stepeništu sa krovnim svetlosnim izvorom
Pogled ka stepeništu sa krovnim svetlosnim izvorom
Prostor za pripremanje hrane
Prostor za pripremanje hrane

Koordinacija

Projekat karakterišu, kako arhitektonski, tako i sociološki atributi. Koordinisan je na tri jezika i uz podršku internacionalno priznatih profesionalaca, čiji su entuzijazam i posvećenost doprineli da realizacija u gustom urbanom tkivu postane stvarnost i uživanje.

Pogled ka prostoru za tuš i unutrašnjoj bašti sa krovnim svetlosnim izvorom na drugom nivou
Pogled ka prostoru za tuš i unutrašnjoj bašti na ulaznom nivou

Pogledajte video:

Grafičke podloge:

Prvi nivo
Prvi nivo
Drugi nivo
Drugi nivo
Presek A-A
Presek A-A
Presek B-B
Presek B-B
Presek C-C
Presek C-C

Fotogalerija

Prostor za pripremanje hrane
Prostor za pripremanje hrane
Pogled ka stepeništu sa krovnim svetlosnim izvorom
Pogled ka stepeništu sa krovnim svetlosnim izvorom

Faktografija

 • Autor projekta: Ivana Luković, dipl.ing. arhitekture_ Atina, Grčka
 • Tim: Alexandra Arampatzi, dipl.ing. arhitekture, Acad crteži, Atina, Grčka, Studio “Stanford Rabbit” Kostas Geranios, dipl.ing. arhitekture i Orestis Mpormpantonakis, dipl.ing. arhitekture – 3D Modeli – Atina, Grčka
 • Konstrukcija: Miroslav Silaški, dipl.ing. građevine, Beograd, Srbija
 • Izvođač: “Urban Construction” Beograd, Srbija (Uroš Pejović, dipl.ing. građevine i Nemanja Bajović, dipl.ing. građevine)
 • Fasadni prozori i vrata: “RAMAR” Čačak, Srbija
 • Krovni prozori: “VELUX” Izoterm Doo_ Beograd, Srbija
 • Liveni teraco: “MG Kamen” Beograd, Srbija
 • Zelenilo: Vesna Perović, pejzažni arhitekta, Beograd, Srbija
 • Stolarski radovi: Dionysios Lourmpas (saradnici: Antonios Lourmpas Mohamed Elsayed), Atina, Grčka
 • Rasveta: “Light Plus” (Artemide, KT Lighting, Karboxx, Leds C4), Atina, Grčka
 • Nameštaj: B&B ITALIA (Sofa I fotelje), Interni Doo, Beograd, Srbija, VITRA (Fotelja na točkovima), Interni Doo _Beograd, Srbija, REX KRALJ (“Mosquito” stolica), IDC, Beograd, Srbija, HAY (Metalni niski stolovi), IDC, Beograd, Srbija, COVO (Metalni čiviluk) ”Light Plus” Atina, Grčka, Segmenti višefunkcionalnog stola od Coriana i metalnih profila (Dizajn: Ivana Luković, dipl.ing. arhitekture, Ručna izrada: Daniel Đermanović, Beograd, Srbija)
 • Fotografije, finalne: Dušan Đorđević, fotograf, Beograd, Srbija
 • Fotografije, proces: Zoran Pantelić, dipl.ing. arhitekture, Beograd, Srbija; Ivana Luković, dipl.ing. arhitekture, Atina, Grčka
 • Video: Aleksandar Jovanović, direktor fotografije, Njujork, SAD; Beograd, Srbija
 • Video montaža i zvuk: Milorad Glušica, direktor fotografije, Beograd, Srbija
 • Nagrade: Big SEE Interior Design Award, A’ Design Award