Arhitekta Milivojević je u potpunosti promenio organizaciju ovog stana, a sve u cilju unapređenja njegove upotrebne vrednosti.

Apartman 8/13 je jedan od onih stanova koji vam se baš dopada ili vam izgleda hladan i prazan. Mene podseća na neku scenografiju iz filma Tom Forda – miks šika, luksuza i minimalizma.

Prostire se na 86 neto kvadrata i nalazi se u novoizgrađenom objektu. Međutim, klijent nije bio zadovoljan veličinom i rasporedom prostorija. Želeo je bolje organizovan stan, sa više prostora u dnevnom boravku.

Zadatak je zahtevao promenu organizacije troiposobnog stana u prostraniji trosoban apartman. Adaptacija je poverena beogradskom arhitekti Milošu Milivojeviću, koji je u njega uneo svoj lični pečat.

Okruglo ogledalo je centralni motiv dnevne zone; Foto: Miloš Martinović

Još projekata istog autora:

Adaptacija stana

Ono što prvo upada u oči jeste plafon u golom betonu koji se prostire u kontinuitetu kroz sve prostorije.

Baš kao i plafon, sve prostorne intervencije su toliko krupne da ne možemo govoriti o dizajnu enterijera, već o arhitekturi unutrašnjeg prostora.

„Ambijent prostora je određen monolitnim kubičnim masivima, slobodno postavljenim između drvenog poda i betonskog plafona“, navodi arhitekta Milivojević.

Ambijent prostora je određen monolitnim kubičnim masivima, slobodno postavljenim između poda i betonskog plafona.

A zatim dodaje: „Završetkom monolita na mestu susticanja sa betonskom konstrukcijom posebno je naglašen dijalog između postojeće strukture i novoprojektovanih elemenata“.

Sve nepravilnosti zatečene prostorne organizacije stana rešene su drvenim opnama. Iza njih se kriju plakari, ostave i konstruktivni elementi.

Na ovaj način je stvoren utisak geometrijski pravilnog volumena stana sa čistim kubusima u prostoru, između kojih se nižu različite stambene funkcije.

Nova osnova stana

Nameštaj po meri

Ulazna zona stana, koja se nalazi između plakara i zida, naglašena je asimetrično postavljenom linijskom rasvetom na plafonu.

Važno je napomenuti da u prvobitnoj organizaji nije bilo mesta da se odluži obuđa, ostavi jakna ili kišobran – što je bio veliki nedostatak.

Sada se na ulasku u stan nalazi „mikrocelina“ koju čine drvo masline, polica, i veliko ogledalo u bubanj ramu, koje predstavlja centralni fokalni motiv.

Kuhinja je projektovana kao ošupljeni crni monolit i lišena je svih suvišni detalja.

Ogledalo je postavljeno u mračnijem delu stana kako bi omogućilo refleksiju prirodne svetlosti kroz prostor“, naglašava arhitekta u našem razgovoru.

Zatim, on dodaje da je u težištu dnevne zone smešten visoki trpezarijski sto, oplemenjen teksturom prirodnog kamena izraženih vena, i dodatno naglašen snopom cilindričnih lampi na plafonu.

Kuhinja je, s druge strane, projektovana kao ošupljeni crni monolit i lišena je svih suvišni detalja. Naglašena je indirektnim svetlom, koje sa vrha bloka osvetljava plafon.

Kuhinja je zamišljena kao crni monolit, bez suvišnih detalja; Foto: Miloš Martinović

Spavaći blok

Noćna zona je takođe pretrpela značajne izmene.

Kupatilo je reorganizovano u okvirima istih gabarita. Rešeno je sa velikim plakarom u kojem se nalazi niša za umivaonik. Umesto kade je uvedena tuš kabina – što je verovatno bio zahtev klijenta.

U master spavaćoj sobi je svoje mesto našao plakar sa velikim kliznim vratima. Ram plakara je napravljen od čelika sa ispunom od „dim sivog ogledala kao bi soba delovala veća“.

U master spavaćoj sobi je svoje mesto našao plakar sa velikim kliznim vratima.

Iza jednih vrata se nalazi standardni plakar za odlaganje stvari. Iza drugih je ulaz u walk in garderober koji se nalazi u „mrtvom“ delu stana (bez prirodne provetrenosti i svetla).

Jedino je soba koja izlazi na terasu zadržala svoju poziciju i gabarit. Ali, raspored nameštaja je u njoj promenjen. Sada se tu nalazi radni sto i krevet manjih dimenzija. 

Iza kliznih vrata se nalazi „walk in garderober“; Foto: Miloš Martinović

Upotrebna vrednost stana

Stanovi u novogradnji su sve lošijeg kvaliteta u pogledu organizacije i strukture. Obično se projektuju generički, bez puno promišljanja, po ustaljenoj šemi.

Iako novi, da bi zadovoljili stvarne potrebe konkretnih korisnika, njima je potrebna potpuna adaptacija i reorganizacija. U prilog tome nam govori i projekat Apartmana 8/13 u Beogradu.

Pažljiv odabir materijala i nameštaja, te njihovo skladno uklapanje, ovom stanu daju estetiku koja je prepoznatljiva za sve prostore koje je dizajnirao Studio Miloš Milivojević.

Međutim, ono što je najveći kvalitet stana jeste njegova skladna i perfektna organizacija. Kroz pažljivu reorganizacija upotrebna vrednost stana dovedena je do granice mogućih maksimuma.

 

Grafička dokumentacija

Stara osnova stana
Stara osnova stana
Nova osnova stana
Nova osnova stana

Foto-dokumentacija

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

Faktografija

Apartman 10/264: Od starog tavana do luksuznog stana sa pogledom na Dunav