Ovaj prostran stan na Novom Beogradu ima spektakularan pogled na Dunav, ali i dnevnu sobu od čak 14 metara dužine.

Miloš Milivojević je domaći arhitekta koji se bavi prostornim i grafičkim oblikovanjem. Stalnim istraživanjem i interdisciplinarnom pristupom dizajnu, Miloš teži da uvek pruži savremena, često neočekivana rešenja, nove likovne i upotrebne vrednosti.

O njegovom talentu govori u prilog i nedavno renovirano potkrovlje na Novom Beogradu, koje privlači pažnju svojom svedenom estetikom. Naime, beogradski arhitekta je od starog tavanskog prostora napravio luksuzan apartman sa terasom, koji odiše duhom savremenog dizajna.

Njegov klijent je kosmopolita koji je želeo stan koji odgovara njegovom dinamičnom stilu život i čestim putovanjima. Za ove potrebe bilo je neophodno osmisliti odgovarajući prostorni okvir.

Sav nameštaj od pločastog materijala je rađen po meri; Foto: Miloš Martinović

Još projekata istog autora:

Dnevna soba od 14 metara

Glavni cilj renoviranja potkrovlja u moderan stan bilo je stvaranje izražene linije koje je osnova otvorenog prostorane dnevne sobe. Na ovaj način formirana je celina koja je impresivna po svojoj volumentriji.

Arhitekta je iskoristio skeletni sistem zgrade kako bi sve elemente dnevnih aktivnosti uvezao u jednu celinu. Rezultat toga je dnevna soba od čak 14 metara dužine, koja se otvara ka terasi sa spektakularnim pogledom na park i reku.

Nova osa, kako se navodi u opisu projekta, postavljena paralelno sa ulazom u stan, omogućava podužno vizuelno i funkcionalno nizanje sadržaja.

Granice između funkcionalnih celina naznačene pozicijama stubova između otvora na fasadi.

Kao polazište glavne ose, na jednom kraju prostora nalazi se kuhinja od tamnih pločastih elemenata u kombinaciji sa drvenim i kamenim površinama. Svojom pravougaonom formom ona se suprodstavlja kosim površinama krova, čime arhitekata naglašava dinamiku između starog i novog.

Na drugom kraju prostora, odmah pored dnevne sobe, nalazi se upečatljivi crni orman. Ovaj vertikalni element ima višestruku namenu. S jedne strane pogodan je za izlaganje umetničkih dela, postera i slika, dok je s druge predviđen prostor za odlaganje stvari i garderobe

Između ova dva vizuelna težišta, nižu se elementi šanka, dnevne sobe i trpezarije. Granice ovih celina suptilno su naznačene pozicijama stubova između otvora na fasadi. Umesto pregradama, ove zone određene su nameštajem, njihovim promišljenom pozicijom i odnosom u prostoru.

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

 

Stan sa pogledom na reku

Jedan od glavnih zahteva klijenta bilo je da se formira prostrana dnevna soba sa što boljim pogledom na Dunav, ali na takav način da bude dobro osvetljena i provetrena.

Pozicija stana na poslednjoj etaži omogućila je arhitektonsku artikulaciju prodora prirodne svetlosti i projektovanje vizura, kako prema spoljašnjem prostoru, tako i između različitih zona unutar stana, navodi se u opisu projekta.

Kako bi veza između spolja i unutra bila neposredna, važnu ulogu imaju klizna staklena vrata od aluminijumske stolarije. Ova klizna vrate se protežu duž celog zida dnevne sobe, pružajući prirodnu osvetljenost i provetrenost prostora, kao što je klijent zahtevao.

Centralni motiv stana je ogromna dnevna soba sa izlaskom na terasu

Prvoklasni nameštaj

Arhitekta Milivojević je stručnoj javnosti poznat kao veliki ljubitelj Prostoria nameštaja. Pa tako, u ovom stanu se kao zvezda dnevne zone pojavila Layout garnitura.

U kuhinji se nalaze Strain barske stolice sa upečatljivim nogarama, a oko trpezarijskog stola elegantne Rhomb stolice od punog drveta.

Kako bi se ostvario vizuelni kontinuitet, klub, radni i trpezarijski sto, ali i šank, dizajnirani su po istom principu. Povezivanje oblih i oštrih ivica formira komada elegantnih linija.

U ovom stanu svoje mesto su našli brojni komadi Prostoria nameštaja.

Opremanju kupatila posvećena je posebna pažnja. U gostinskom kupatilu glavni akcenat predstavlja slobodnostojeći Flaminia labavo koji možete pronađi u EuroDOM salonu. S druge strana, Master spavaća soba i prateće kupatilo povezani su staklenom pregradom.

Veza između kupatila i spavaćih soba ostvaren je na neočekivani način. Naime, umesto zidovima i pregradama, granice između sobe i gostinjskog kupatila naznačene su smenom crnih i belih površina. Na ovaj način postignut je utisak veće prostornosti.

Nesvakidašnja veza između kupatila i glavne spavaće sobe, koja je ostvarena pomoću staklene pregrade, može se vizuelno kotrolisati pomoću kliznog panela sa ogledalom, čime se privatnost boravka u kupatilu (po potrebi) stepenuje.

 

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

 

Kancelarija u stanu

Budući da je rad od kuće postao široko rasprostranjen model poslovanja, u enterijeru ovog stana upečatljiva je i mikrocelina radne sobe.

Home office u ovom apartmanu je našao svoje mesto u izdvojenoj niši, na samoj fasadi. Volumen radne sobe nadovezuje se na deo dnevne zone, ali je ipak izolovan u cilju stvaranja pitomog kutka namenjenom  povremenom radu.

Iako skromnih dimenzija, o svakom detalju ovog prostora se vodilo računa. Radni sto je rađen po meri, a arhitekta se ovog puta opredelio za Trifidae kancelarijsku stolica futurističkog dizajna.

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

 

Sinteza kreativnih disciplina

Adaptacija potkrovlja i rekonstrukcije nikada nisu lak zadatak. Međutim, primenom različitih arhitektonskih principa, arhitekta Milivojević je stari tavanski prostor u potpunosti transformisao.

Pored smelih poteza i odluka, kombinacija osnovnih geometrijskih elemenata, te jaki kontrasti između tonova i površina, kao i brojni dizajnerski gestovi, formiraju upečatljivu estetiku koja je prepoznatljiva za Milošev autorski potpis.

Neočekivani spoj arhitektonskih elemenata, produkt dizajna i pročišćene likovnosti nekada napušteni tavanski prostor, veštom rukom poznatog arhitekte, postao je reprezentativni stambeni prostor skrojen po meri njegovog korisnika.

Foto-album

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

 

Faktografija