Životni prostor često je definisan našim hobijima i strastima, nekad je to umetnost, nekada ljubav prema prirodi… Niz možete nastaviti sami, a mi ćemo vam danas predstaviti jedan apartman gde je strast prema gimnastici i plesu odredila kako će on izgledati.

Smešten u nekadašnjoj gimnastičarskoj sali škole koja datira s početka 20. veka, ovaj roterdamski apartman adaptiran je i uređen od strane studija Eklund_terbeek. Zauzima 230 kvadratnih metara i nalazi se u potkrovlju zgrade, dizajniran je za kreativnu porodicu koja je okrenuta plesu, gimnastici, ali i pozorištu.

U prizemlju apartmana nalazi se teretana i ostale pomoćne prostorije, a glavni deo prostora prostrani dnevni boravak i kuhinja, prenosi ArchDaily.

Dnevni boravak i kuhinja smešteni su u delu koji je otvoren prozorima prema ulici.

Prostranost ovog stana umnogome je bila ograničena njegovom lokacijom i velikim prozorima. Tri strane ovog apartmana okrenute su ka ulici i zbog očuvanja privatnosti mogućnost dodavanja prozora bila je ograničena. Ipak, apartman ima sasvim dovoljno prirodne svetlosti.

Deo za dnevni boravak, kuhinja i prostor za svakodnevno uživanje smešteni su  u delu koji je otvoren prozorima i koji je okrenut kao ulici, dok su sobe za odmor i spavanje smeštene u zatvorenom delu sa manje otvora i svetlosti, a prozori imaju i neophodne zastore kako bi se potpuno obezbedila privatnost porodice.

Dečiji i roditeljski kutak

U prizemlju se nalazi dečiji kutak, koji ima dve odvojene spavaće sobe, igraonicu i kupatilo. Na spratu mirna i skrivena spavaća soba sa posebnim kupatilom, a ovom delu stana može se pristupiti preko plutajućih drvenih stepenica. Takođe, iza kuhinje postoje male skrivene stepenice pomoću kojih se takođe može pristupiti na sprat sa druge strane.

Materijali i boje

Prostranost stana i prozori velikih dimenzija zahtevali su specifičnost kod organizacije prostora. Posmatraču najviše pažnje privlače stepenice, ali sama konstrukcija zidova koja je omogućila spajanje gornjem i donjeg dela stana.

Zidovi, plafoni i grede ostaju u beloj boji, a nameštaj je od hrastovog drveta što prostoru daje neophodnu toplinu. U kuhinji se nalazi komad od belog mermera koji u ovom prostoru izgleda kao ostrvo, a suptilna siva boja razbija monotonost prostora.

Ovaj roterdamski stan svojom prostranošću podstiče na pokret, ali izgledom svoj enterijera, odnosno kombinacijom prirodnog drveta i bele boje unosi smirenost.

Pogledajte grafičke podloge:

Ostale fotografije pogledajte u nastavku: 

Fotografije: René de Wit