Uvek od doma želimo najviše, ali često moramo da napravimo kompromis oko toga da li nam je važniji unutrašnji izgled ili dvorište. U ovoj kući podjednako ćete uživati i unutra i napolju.

Australijski Splinter Society studio renovirao je bungalov ukupne površine 150 kvadratnih metara s ciljem da ga pretvori u pravi funkcionalni dom, gde je životni hedonizam najvažniji prioritet. Ovim životnim prostorom dominira lični pečat ljudi koji u njemu žive i u svakom kutku primetićete koja su njihova lična interesovanja.

Ljubav prema knjigama, putovanju i prirodi definisala je svaki deo ove kuće, prenosi ArchDaily.

Sačuvan originalan izgled

Planiranje renoviranja je krenulo od toga da je želja da se sačuva što više originalnog izgleda, a karakteriše ga bočni ulaz sa hodnikom u centralnom delu i malim sobama. U skladu sa standardnim izgledom bungalova korištene su drvene grede, ali na taj način da propuštaju što više prirodne svetlosti.

Rekonstrukcijom celog prostora trudilo se da se zadrži taj rustični izgled karakterističan za bungalove.

Igra svetlosti u prostoru preobražava ga na taj način da se u toku dana pretvara u mirno utočište za čitanje i razmišljanje. Rekonstrukcijom celog prostora trudilo se da se zadrži taj rustični izgled karakterističan za bungalove. Lični afiniteti i interesovanja klijenta dopunili su prostor i dali mu lični pečat. Zadržavajući izgled vikendice, kuća se fokusira na intimnost i povezanost sa baštom. Specifičnost klijentovog posla je takva da ga obavlja od kuće i zbog toga prostor obiluje mnogobrojnim intimnim ćoškovima gde je moguće osamiti se i obavljati razne umne poslove.

Prirodna oaza

Kuće je usko spojena sa pejzažom koji ga okružuje. Bašta pruža neophodnu privatnost i pomaže da se osveži tradicionalan izgled ovakvog objekta. Zadnja strana kuće ima velike staklene površine koji spajaju ukućane s prirodom, a izlaz u vrt moguć je i sa leve i sa desne strane. Vrt u zadnjem delu je intimniji i služi za odmor i relaksaciju, a tome doprinosi i mali bazen koji se tu nalazi.

Ovaj bungalov predstavlja pravi primer adaptacije prostora u kome su stvoreni uslovi za moderan život spojen s prirodom.

Pogledajte ostale fotografije i grafičku osnovu: 

Fotografije: Jack Lovel