Male, karakteristične prostorije koje su nekada služile za ispijanje piva i zabavu, pretvorene su u specifičan i zanimljiv životni prostor.

Australijska arhitektonska firma Ioa studio pretvorila je pab smešten u kući staroj 150 godina u funkcionalan i zanimljiv apartman smešten u severnom delu Melburna. Specifičnost prostora učinila je ovaj projekat većim izazovom, ali krajnji rezultat je topao i udoban apartman koji se prostire na tri etaže, prenosi Designboom.

Nezgodni prostor starog paba uz pomoć mnogo mašte i kreativnosti pretvoren je u topao dom sa čak tri spavaće sobe.

Apartman zbog specifičnosti prostora ima mnogo skladištenog prostora i mnogo kutaka u koje je moguće smestiti knjige, umetnine i ostale kolekcionarske stvari. Mnogo zakrivljenih površina i prostorija, specifičan nameštaj i odabir materijala učinili su da ovaj apartman ima nesvakidašnji enterijer.

Nezgodni prostor starog paba, koji nije prilagođen za stanovanje, uz pomoć mnogo mašte i kreativnosti pretvoren je u topao dom sa čak tri spavaće sobe.

Probijen treći sprat

Ioa studio je adaptirao prostorije koje su već bile pretvorene u poslovni prostor i prva dva sprata su tome služila. Kada su krenuli sa projektom rešili su da probiju i treći sprat i time dobiju dodatni prostor za još jednu spavaću i radnu sobu u potkrovlju. Apartman koji je dosta uzak, sa uskim hodnicima i prolazima na ovaj način je dobio osećaj otvorenosti.

Specifične boje i retro nameštaj prostoru daju neku mističnu notu, kao da se nalazite u lavirintu.

Specifične boje i retro nameštaj ovom prostoru daju neku mističnu notu, kao da se nalazite u lavirintu gde je svaki kutak priča za sebe. U prostorijama za dnevni boravak dominiraju boje u prirodnim nijansama, dok su u kupatilu i kuhinji prisutni teraco detalji. Baršunasta zavesa poslužila je umesto pregradnog zida dnevnog boravka i kuhinje i po potrebi se može upotrebljavati.

Maksimalna iskorišćenost svakog kutka, dobar odabir materijala i specifičnost prostora učinili su da ovaj apartman bude pravi raj za ljubitelje nesvakidašnjeg enterijera.

Grafičke osnove: 

Fotografije: Tom Ross