Pogledajte kako su rekonstrukcijom stana dnevna soba, trpezarija, kućni bioskop, kancelarija i kuhinja spakovani u jednom „komadu“.

Renomirani brazilski biro CoDA arquitetos suočio se nedavno s velikim izazovom kako bi „prekrojio“ porodično gnezdo jedne tročlane porodice.

Naime, mladi bračni par sa ćerkicom potražio je njihovu stručnu pomoć oko renoviranja novog stana u Braziliji od 79 kvadrata, a predlog supružnika bio je da se čitav prostor modernizuje.

Dnevna soba – dnevna varijanta, foto: Júlia Tótoli

Kako dobiti na kvadraturi i fleksibilnosti

Kako su klijenti naglasili, nije im bila potrebna ostava, niti jedna od tri postojeće spavaće sobe, već je njihov porodični kutak, koji nosi ime Rosa Apartment, trebalo da bude osavremenjen dnevnim boravkom, kućnim kancelarijskim prostorom i kuhinjom koja će biti pogodnija za društvena okupljanja.

Stoga je ključna tačka čitavog projekta bila transformacija dnevne sobe prekrajanjam delova kuhinje i jedne od starih spavaćih soba, čime se značajno dobilo na kvadraturi i fleksibilnosti centralnog prostora u stanu,

Dnevna soba – noćna varijanta; foto: Júlia Tótoli

Podela prostorija razgraničena je stubovima i betonskim gredama.

Kako za ArchDaily navode arhitekti iz biroa CoDA, na taj način su se u sklopu jedne veće celine našle dnevna soba, trpezarija, kućni bioskop, kancelarija i kuhinja.

Nakon rušenja pregradnih zidova, podela prostorija razgraničena je stubovima i betonskim gredama, dok su za smeštaj poveće biblioteke ovog bračnog para, inače intelektualaca, predložene dve fiksne strukturepolice iznad kancelarijskog stola i niše ispod betonske klupe izgrađene duž glavnog prozora.

Pronađeno je i rešenje za knjige; foto: Júlia Tótoli

Beli zid kao zamena za bioskopsko platno

Finalni rezultat je prostorija u kojoj ne dominiraju fiksirani elementi, što pruža fleksibilnost korišćenja, uključujući i mogućnost projekcije filmova na belom zidu, kao i opuštenih sedeljki bez gledanja TV-a, te organizovanja večere za veći broj ljudi.

Party friendly kuhinja. foto: Júlia Tótoli

Direktna unakrsna ventilacija u celom prostoru

Deo projekta obuhvatio je kompletan remont vodovodnih i električnih instalacija,  a reorganizacijom prostora nastala su i dva praktično identična kupatila – jedno naspram dnevne sobe, a drugo naspram apartmana.

Novu lokaciju dobila je i vešernica, koja se sada nalazi iza kuhinje, čime je iz dnevne sobe otvoren pogled na perforirani cobogo zid, te obezbeđena direktna unakrsna ventilacija u celom novostvorenom prostoru.

Još jedan detalj iz kuhinje; foto: Júlia Tótoli

Odlučeno je da se ograniči broj obloga i poboljšaju one koje već postoje.

Na izbor materijala uticala delom je uticala estetika, budući da su vlasnici insistirali na prirodnim elementima, ali i pitanje same izvodljivosti radova.

Tako je odlučeno da se ograniči broj obloga i poboljšaju one koje već postoje u samom prostoru, kao što su betonska konstrukcija, kobogo tekstura na fasadi i parket od tvrdog drveta, napravljen od autohtone brazilske vrste Peroba Rosa, a po kome je ovaj stan i dobio ime.

Foto-galerija

Grafički prilozi

Pre
Pre
Posle
Posle

Faktografija