Prostor ovog stana prvo je bio namenjen za kancelarije i kao takav je, u pogledu mesta za stanovanje, imao dosta nedostataka. Glavni problem, koji je arhitektonski studio uspešno rešio je nedostatak prirodne svetlosti.

Kreativni tim koji stoji iza studija EVA architecten renovirao je poslovne prostorije u mestu Hertogenbosch u Holandiji i pretvorio ih u funkcionalan, moderan apartman. Površina od 200 kvadratnih metara pretvorena je u minimalistički stan sa primetnim uticajima industrijskog stila, prenosi Freshome.

Dodatni prostor od drveta

Centralno mesto u celom stanu zauzimaju crne metalne stepenice, koje su u kontastru s belim zidovima koji su doprineli da prostor izgleda veće i otvorenije. Kuhinja, kupatilo i ostava grupisani su u jednom posebnom delu, koji je naknadno dodat i sačinjen od drveta. Ovaj drveni prostor nalazi se u centralnom delu stana i spaja gornji i donji sprat.

 

Manjak prirodnog svetla

Najveći izazov ovog projekta je bio kako učiniti prostor još svetlijim i obezbediti što više prirodnog svetla.

Kako se nalazi u zgradi koja je dugačka 20 metara i ima prozore samo na prednjem i zadnjem delu, nedostatak prirodnog svetla morao se nadomestiti iz drugih uglova.

Ovaj problem rešen je dodavanjem tri velika svetlarnika i mnogo otvora u fasadi koje omogućavaju da dnevna svetlost prodre duboko u kuću. Takođe, ovi otvori pružaju pogled na ostale zgrade u okolini, a iz kupatila se kroz nju može gledati u nebo.

Dodavanjem tri velika svetlarnika i više otvora u fasadi omogućeno je da dnevna svetlost prodre duboko u kuću.

Pogledajte grafičku osnovu stana: 

Fotografije: Sebastian van Damme