Dizajn enterijera ovog salonskog stana sveo se na primenu isključivo jedne vrste materijala, svetlog drveta, koje je dalo prostoru neobičan i savremeni izgled.

Ovaj kulturološko-arhitektonski projekat istražuje vezu između konceptualnih i formalnih izraza koji su bili karakteristični za kraj 20. i početak 21. veka. Na ovaj način stvoren je može se reći prototip stana koji povezuje atmosferu prošlosti i sadašnjosti. Glavni koncept projekta P-Flat jeste povezivanje novoizgrađenih struktura sa postojećim drvenim podom, tako da sve zajedno izgleda kao orgoman komad „presavijenog“ drveta.

Ideja je bila povezivati nove strukture sa drvenim podom, tako da sve zajedno izgleda kao orgoman komad „presavijenog“ drveta.

Enterijer salonca čiji projekat potpisuju Ben Gitai i Charly Crochu iz Gitai Architects, nalazi se u 16. okrugu u Parizu, u zgradi Haussmann. Ove pariske zgrade postale su vremenom glavni simbol klasične arhitekture grada i poznate tipo-morfološke reference. Imajući ovo u vidu, poimanje arhitekture kao medija koji uspostavlja odnos između istorije i budućnosti grada, srž je procesa dizajniranja projekta P-Flat, pišu arhitekte za ArchDaily

Slojevi istorije

Ovaj projekat podrazumevao je potpunu obnovu porodičnog stana, kao bi se dobio kvalitetan, autentičan i udoban prostor. Prostornu sintezu čini kombinacija sačuvanih istorijskih slojeva u vidu plafonskih ukrasa i drvenih podova, sa izgraženim drvenim formama.

Plafonski ukrasi drveni pod u francuskom slogu su sačuvani i revitalizovani.

Prostorne pregrade

Nove prostorne pregrade izvedene od drveta sa jedne strane funkcionišu kao pregrade koje dele prostor na privatni i zajednički, dok sa druge strane čine čitav jedan prostor za sebe. Taj prostor se sastoji od sistema ormara, polica i fioka u ukupnoj visini od 2,35 metara i postavljen je neposredno uz pregradne zidove širom stana. Na ovaj način svaka soba je istovremeno i povezana i razdvojena jedna od druge.

Kompletan nameštaj po meri u celom stanu je izveden od iste vrste drveta.

U stvaranju atmosfere i kreiranju izraza projekta materijalizacija je bila od ključnog značaja, što je posebno interesantno jer je sve izvedeno od iste vrste drveta. Kroz projekat je istraženo na koji način se može poboljšati život u prostoru, uz balansiranje potrebe za funkcionalnošću i estetikom.

Pariske zgrade u Haussmann stilu

Nameštaj po meri

Koncept ugradnje drvenih elemenata

Šema nameštaja po meri

Aksonometrijski prikaz stana

Osnova stana

Foto: Yohan Zerdoun