Vikendica Kamenica nam skreće pažnju na velike potencijale drveta – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu njegove estetike, primene u enterijeru i eksterijeru.

Iako je drvo jedan od najstarijih građevinskih materijala na svetu, njegova primena u gradnji porodičnih kuća, vila i vikendica u Srbiji nepravedno je zapostavljena. Suprotno tom trendu, ova kuća za odmor u podnožju planine Goč, u najvećoj meri sagrađena je upravo upotrebom ovog plemenitog, prirodnog i toplog građevinskog materijala.

Uspeli smo da transformišemo taj etno momenat i da unesemo specifičan skandinavski vajb u enterijer.

Početni zadatak podrazumevao je izgradnju kuće za odmor u takozvanom etno stilu. Namera je bila da se nova intervencija skladno uklopi u tradicionalni planinski ambijent, te je izbor materijala i tehnika građena bio od presudnog značaja. „Moja ideja je bila da se u formi zadrži deo te tradicije, ali da se u obradi drveta ipak pristupi na malo drugačiji način. Tokom rada na projektu, uspeli smo da transformišemo taj etno momenat i da unesemo specifičan skandinavski vajb“ – ističe arhitekta Filip Rašković za portal Gradnja.

Prirodni tonovi

Za konstrukciju i podne obloge je drvo zadržalo svoj prirodni ton i time predstavlja osnovu estetike projekta, dok se za zidnu oblogu drvo toniralo u svetlije nijanse. Tretmanom površina pažnja korisnika se usmerava na okruženje koje se oslikava u prozorskim otvorima značajnih dimenzija. „Da bi se zadržao osnovni koncept upotrebe prirodnih materijala, u dnevnoj zoni su odabrani komadi nameštaja brenda Ethnicraft u koži kamel boje“ – dodaje Rašković.

Tretmanom površina pažnja korisnika se usmerava na okruženje koje se oslikava u prozorskim otvorima značajnih dimenzija.

Vikendica je projektovana za odmor i uživanje u prirodi. S tim u vezi, glavni cilj je bio rasteretiti prostor od suvišnih sadržaja i stvoriti malu oazu mira.

Funkcionalnost prostora

Vikendica je funkcionalno podeljen na tri celine: suterenski prostor koji je opremljen s letnjom kuhinjom i malim vinskim podrumom, prizemlje koje je predviđeno za dnevne aktivnosti tako da se barska kuhinja, trpezarija i dnevna zona međusobno prepliću, i otvorenu galeriju u potkrovlju – koja je namenjena za odmor i noćni boravak.

Faktografija:

  • naziv objekta: Vikendica Kamenica
  • mesto: vikend naselje Kamenica, podnožje planine Goč
  • autor projekta: Filip Rašković
  • površina: 110 m2
  • spratnost: Su+P+Po
  • nameštaj: Ethnicraft
  • fotografija: Mihajlo Čkovrić