Plavetnilo na različitim materijalima u kombinaciji sa hrastovim oblogama karakteriše celokupan prostrani stan od 235 kvadrata.

U srcu Pariza, staroj stambenoj zgradi smešten je stan koji je organizovan kroz čak tri nivoa, a kako bi se što bolje prilagodio potrebama novih stanara morao je da prođe kroz niz konstruktivnih i estetskih transformacija.

Arhitekte firme Bertina Minel Architecture su na zahtev klijenata izvršile rekonstrukciju čitavog prostora, te su mnogi pregradni zidovi srušeni, što je dovelo do veće količine prirodne svetlosti u unutrašnjosti, koju su budući stanari želeli da zadrže u budućem prostoru.

Svetli hrast i plava boja oblikovali su identite ovog tripleksa u samom srcu Pariza.

Zahvaljujući novom rasporedu, ovaj dvostruko orijentisani stan, nakon rekonstrukcije okupan je prirodnim svetlom tokom čitavog dana i to u svim prostorijama, pišu arhitekte za ArchDaily.

Dupla spratna visina

Nova organizacija prostora obezbedila je željenu fluidnost, a nivoi su dodatno povezani uspostavljanjem duple spratne visine u zoni dnevnog boravka.

Pregradni zidovi su srušeni, što je dovelo do veće količine prirodne svetlosti u unutrašnjosti.

Istovremeno, organizovana je i bolja raspodela različitih prostora, te su jasno definisani prostori za prijem gostiju, razonodu i privatni intimniji prostori.

Dominantne staklene površine

U prizemlju ovog pariskog stana smeštena je kuhinja sa trpezarijom i prostrani dnevni boravak, kom posebnu čar daju visoki prozori koji se protežu i visinom sprata, te je između ostalog i iz tog razloga ovaj deo dnevne zone sa duplom spratnom visinom.

Pogled na dnevnu sobu

Na spratu se nalaze dve dečije sobe sa pripadajućim toaletom i kupatilom, a između soba je igraonica koja zahvaljujući ukinutom delu plafona ima pogled na dnevnu sobu, kao i znatnu količinu prirodnog svetla.

Na ovom nivou je i prostrana master spavaća soba sa kupatilom manjih dimenzija.

Kutak za opuštanje i rad

Poslednji nivo, smešten pod krovnom kosinom je prostor predviđen za opuštanje ali i rad, te se ovde nalazi kancelarija i sportska soba, kao i treće kupatilo.

Hrast i plavetnilo

Kao što smo pomenuli, kombinacija plave boje i obloga od hrasta, daju karakter ovom stanu te je ova veza u nekim delovima veoma naglašena, dok je u drugim veoma suptilna.

Zadržan su elementi kao što su opeka na drugom spratu ili pod u prizemlju, kao i radijatori od livenog gvožđa i kamin.

U pogledu materijalizacije još jedan element doprinosi opštoj atmosferi. Izložena stara opeka na drugom spratu je obnovljena i pruža osvrt na minulo vreme koji je dodatno naglašen kombinacijom sa finim novim završnim materijalima.

Omaž istoriji

„Odlučili smo se da zadržimo što više starih elemenata kao što su opeka na drugom spratu ili pod u prizemlju, kao i radijatori od livenog gvožđa i kamin. Ovi elementi, osim što daju ekološki pristup dizajnu, omogućavaju i zadržavanje identiteta stana, istovremeno ga transformišući u topao i moderan stambeni prostor.“, rekle su arhitekte.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova potkrovlja
Osnova potkrovlja

Foto: Agathe Tissier