Pomoću sistema pokretnih zavesa i otvorenog plana, korisnici Curtain Wall Apartmana mogu da kreiraju različite režime korišćenja. Više vredi onaj prostor koji može da se koristi na više načina.

U svojoj knjizi „Formati za urbani život“, Ana Nikezić izdvaja principe složenosti i promenljivosti kao suštinske za organizaciju savremenog stambenog prostora. U zbiru i pojedinačno, ovi organizacioni principi kreiraju jedan suštinski organizacioni kvalitet – višestrukost stambenog prostora.

Oslanjajući se na navedene principe, a kroz kombinaciju fleksibilnosti i otvorenog plana, Đorđe Alfirević i Sanja Simonović-Alfirević (Studio Alfirević) osmislili su nesvakidašnje enterijersko rešenje porodičnog stana. U ovom stanu kvalitet polivalentnosti dostigao je svoje teorijske maksimume.

Različiti režimi korišćenja

Curtain Wall Apartment projektovan je za tri osobe. Po potrebi, stan može menjati svoje prostorne karakteristike. „Stan je zasnovan na konceptu otvorenog plana, kod koga su sve stambene funkcije grupisane u dva izdužena bloka. Prostori se redefinišu pomeranjem zavesa i otvaranjem kliznih pregrada, čime se formiraju prostorne niše“ – navode autori. Složenost prostora ostvaruje se kroz klasičnu podelu na opsluženi i opslužujući prostor, te otvoreni plan i pomerljive pregrade.

U ovom apartmanu, princip složenosti očitava se kroz raznovrsnost sadržaja i mogućnost njihovog povezivanja. Jasne granice između dnevne i noćne zone, rada i stanovanja, tokova i aktivnosti ne postoje. Princip složenosti realizuje se kroz prožimanje aktivnosti, prostorni i vremenski kontinuitet.

Princip promenljivosti realizuje se i kroz sistem pokretnih pregrada. Kroz sistem pokretnih zavesa, prostor stana rasteže se od potpuno pregrađenog do potpuno otvorenog. Otvaranjem pregrada moguće je formirati različite režime korišćenja. „U procepima između funkcionalnih blokova su smeštene neprozirne zavese, čija je uloga da po potrebi izdele stan na tri celine – fluidan centralni višefunkcijski prostor i dve odvojene sobe za spavanje – navode projektanti. Sklanjanjem svih pregrada dobija se neprekinuti prostor od čak 58 kvadratnih metara površine.

Stan je zasnovan na konceptu otvorenog plana, kod koga su sve stambene funkcije grupisane u dva izdužena bloka

Transparentnost prostora

Osnovne odrednice materijalizacije prostora su sklad i jednostavnost. Obrada enterijera je predviđena u svetlim tonovima bele, drap i oker nijansi prirodnog drveta. Zavese su neprovidne, te se njihovim preklapanjem mogu postići različiti valeri otvorenosti i transparentnosti prostora. Stepenovanje pregrađenosti prostora vrši se po njegovoj dijagonali i dubini, dok terasa čini aksijalni produžetak središnje zone stana sa dnevnim boravkom.

Ležajevi su takođe fleksibilni, i po principu Marfijevog kreveta mogu se sklopiti u plakare. Kroz sistem rasklopivih kreveta dnevna i noćna zona aktivnosti odvijaju se u suštinski istom prostoru.

Uloga zavesa je da po potrebi izdele stan na tri celine

Uzorni model

Nekoliko godina unazad, organizacija stanova u Beogradu postala je krajnje dosadna. Manje pažnje se posvećuje upotrebnoj vrednosti stana, a više važnosti pridodaje se kvadraturi i strukturi – što nije isto. Primeri koji odstupaju od ustaljenih pravila prava su retkost.

Stil gradskog života radikalno se promenio, što zahteva radikalnu promenu načina na koji promišljamo svoje stambene prostore. Curtain Wall Apartment je beskompromisno polivalentan prostor – jedan uzorni model. Kao takav, on upućuje na sve mogućnosti visoke upotrebne vrednosti stana, koja se može dostići pomoću otvorenog plana, pomerljivih pregrada i rasklopivih ležajeva. Više vredi onaj prostor koji se može koristiti na više načina.

Ležajevi su takođe fleksibilni, i po principu Marfijevog kreveta mogu se sklopiti u plakare.

Faktografija:

  • kategorija: enterijer stana
  • površina: 70 m2
  • lokacija: Beograd
  • klijent: privatno lice
  • status: idejno rešenje
  • godina: 2019.
  • autori: Đorđe Alfirević i Sanja Simović-Alfirević