Kada na raspolaganju imate tek nešto više od 20 kvadratnih metara prava je umetnost urediti enterijer, zar ne? Upravo zbog toga nikada ne ostajemo ravnodušni kada vidimo na koji način je sve moguće nadomestiti nedostatak prostora.

Smešten u milionskom Sidneju, ova garsonjera apartman ima 24 kvadratna metra i mnogo kreativnih ideja koje su ovde upotrebljene. Arhitekta Brad Swartz maksimalno je iskoristio svaki delić ovog prostora kako bi ga učinio potpuno funkcionalnim za život, prenosi Contemporist.

Pogledajte kako izgleda ovaj mikro stan:

Mobilni pregradni zid

Arhitekta je, pre svega, želeo da razdvoji deo za spavanje od dnevne sobe. Kako bi uspeo u tome on je otvoren deo, koji zauzima najviše površine, podelio je na dva dela. Od toga je napravio dnevnu i spavaću sobu. Spavaća soba i kuhinja nalaze se u istoj ravni i to je iskoristio da napravi drveni klizni zid kojim je moguće zatvoriti obe prostorije.

Na ovaj način omogućena je neophodna intima dela za spavanje, a drvo je oplemenilo prostor i dalo mu određeno dozu topline.

Spavaća soba i kuhinja nalaze se u istoj ravni i to je iskoristio da napravi drveni klizni zid kojim je moguće zatvoriti obe prostorije.

Kada se radi o ovako malom prostoru, svaki deo mora biti iskorišten na najbolji način. Ispod kreveta dodate su ladice, a pored se nalazi polica za odlaganje knjiga i ostalih sitnica. Kuhinja ima skrivene delove za skladištenje i odlaganje, a kupatilo takođe krije deo za odlaganje garderobe.

Izduživanje prostora

Kupatilo je smešteno u prostoru između kuhinje i spavaće sobe, a kako bi se postigao vizuelni efekat većeg prostora, na zidu koji se vidi iz dnevne sobe nalazi se ogledalo. Vodoravna slika na zidu iznad trpezarijskog stola takođe izdužuje prostor.

Pre i posle

Bez suvišnih detalja, sa dominacijom bele boje i drvenim pregradnim zidom, ovaj stan deluje mnogo veće nego što zaista jeste.

Pogledajte grafičku osnovu: