Ugljenisane zidove zamenile su vedre boje, koje su poslužile i za to da se odredi namena svakoj pojedinačnoj prostoriji.

Kada je reč o uređenju doma mnogo se priča o bojama. Razloga za to je mnogo, a uglavnom se odnose na njihovu moć da promene izgled prostora. Studio Colombo and Serboli Architecture koristio je bogate i živopisne boje kako bi starom stanu smeštenom u Barseloni dao nov i vedar izgled.

Ovaj stan smešten je u četvrti El Born, a zgradu u kojoj se nalazi karakteriše umetnički izgled.

Od požara do novog izgleda

Arhitekte i dizajneri koji su radili na ovom projektu pozvane su nakon nesrećnih okolnosti koje su zadesile ovaj prostor. Naime, nakon početka rekonstrukcija i prvih građevinskih radova, zgradu je zahvatio požar koji je uništio veliki deo novih elemenata, ali i mnogobrojne istorijske detalje.

Iako je porodica prvobitno planirala sama da se pozabavi izgledom ovog prostora, jer je majka dizajner enterijera, nakon požara odlučili su se ipak da taj deo posla prepuste studiju. Klijenti su bili sa značajno smanjenim budžetom nakon nesrećnih okolnosti i dizajneri enterijera morali su da se prilagode tim uslovima.

Kako prenosi Dezeen, veliki izazov bio je postojeći raspored prilagoditi željama klijenata i napraviti prostor u kome će vreme provoditi četvoročlana porodica.

Ugljenisane zidove zamenile su vedre boje, koje su poslužile i za to da se odredi namena svakoj prostoriji.

Nakon što su potpuno uklonili posledice požara, studio je rešio da ugljenisan izgled zamene vedre boje, koje će poslužiti i za to da se odredi namena svakoj prostoriji. Narandžaste nijanse dominiraju kuhinjom i radnim delom. Kako se u će porodica u ovim delovima provoditi najviše aktivnog vremena, odabrana je boja koja stimuliše na produktivnost.

Igra bojama

U dnevnom boravku je prisutno igranje sa bojama, pa je plafon u ovoj prostoriji obojen u tamnu nijansu ljubičaste. Ovim postupkom je plafon sa ukrašenim istorijskim detaljima došao do izražaja. Kako bi smirili ovu jaku boju, ostatak dnevnog boravka je u smirenim bež nijansama, a na sredini se nalazi sofa u neutralnoj sivoj boji. U sobi za odmor plafon je obojen u maslinasto zeleno, a za delovi zidova za nekoliko nijansi svetliju boju.

Boje su ovom stanu dale potpuno novi izgled i pomogle da se istaknu istorijski elementi.

Fotografije: Roberto Ruiz