Potreba za deljenjem radnog prostora raste sa brojem ljudi koji svoje poslove mogu da obavljaju gde god to požele, a potreban im je samo pristup internetu i računar. Popularne coworking kancelarije uglavnom podsećaju jedna na drugu, a jedan prostor u Londonu napravio je izuzetak.

Želeći da naprave malo drugačiji kancelarijski prostor, studio Sella Concept je radeći na jednom ovakvom projektu u Londonu potpuno zaobišao poslovni izgled i napravio nesvakidašnje coworking mesto.

Autentičnom izgledu značajno je doprinela i zgrada u kojoj se prostor nalazi, a koja datira još iz 19. veka i u koja je ranije služila kao sedište britanske tajne obaveštajne službe MI6, a potom kao stambeni prostor.

Dizajneri su koristili plišani nameštaj, graciozno osvetljenje i sofisticiranu paletu boja u zgradi iz 19. veka.

Ovaj coworking prostor može da primi čak 250 ljudi. Na čelu se nalazi firma Huckletree, koja je zadužena za start-up kompanije u javnom sektoru. Ta kompanija je angažovala dizajnerski studio Sella Concept sa željom da promeni prostor, ali sa zahtevom da zgrada zadrži istorijski karakter.

Kako bi postigli nesvakidašnji izgled, dizajneri su upotrebili plišani nameštaj, graciozno osvetljenje i sofisticiranu paletu boja. Prostor koji više podseća na galeriju ili neki ekskluzivni restoran, služi da se u njemu provede produktivnih osam sati rada i se stvaraju nove kreativne ideje.

Ozbiljniji izgled

Suprotno onome što se najčešće nalazi u ovakvim prostorima, studio je želeo da napravi malo ozbiljniji izgled, prenosi Dezeen. Najizazovniji deo projekta bio je zadržati ozbiljnu notu zgrade i preneti vrednosti koje kompanija Huckletree zastupa.

Sačuvani su ukrasi na zidovima, raskošni lusteri, šank i neki umetnički ukrasi. U zavisnosti od prostorije menja se i nameštaj, ali izgled zidova i ostali ukrasi su konstantni u celom prostoru.

Boje su takođe netipične za poslovne prostore i drugačije su u svakoj prostoriji.

Pri izradi nameštaja studio je sarađivao sa kompanijom Opendesk i tražili su da naprave velike stolove u pastelnoj nijansi zelene. Boje su takođe netipične za poslovne prostore i drugačije su u svakoj prostoriji. U delu gde se nalazi kuhinja i prostor za jelo dominira zelena, u radnom delu primetna je pastelna nijansa ružičaste koja se nalazi na prozorskim okvirima. Petrolej plava je takođe dominantna u nekim prostorima, nalazi se na zidovima i nameštaju.

Stari i novi detalji

Knjige i ukrasi koji se nalaze na policama dale su celom prostoru intimniji utisak i učinile da se oni koji ovde borave osećaju kao kod kuće. Mnogobrojni ukrasi kao što su vaze i monohromatski detalji uskoro su povezani sa izgledom logoa kompanije Huckletree.

Enterijer ovog coworking prostora pomera granice i pokazuje kako izgleda kada se izađe iz granice očekivanog.

Fotografije: Genevieve Lutkin