Pogledajte kako je dizajniran enterijer novog stana u Novom Beogradu tako da on izgleda prozračno i sveže ali u isto vreme udobno i funkcionalno.

Nov, prazan prostor kao što je bio ovaj trosoban stan od 66 metara kvadratnih u Bloku 32 može biti pravo igralište za kreativnost ali glavni je izazov kako pomiriti sve ideje koje dolaze na pamet. Vlasnica ovog stana je stoga odlučila da angažuje arhitekticu Sonju Brstinu.

„Videli smo par Sonjinih projekata i nije bilo sumnje da je ona prava osoba za nas“, kaže Latinka, vlasnica stana.

Osnovni dekorativni element je krug koji se pojavljuje na slici, rasveti ali i na trpezarijskom stolu.

“Klijent je želeo moderan prostor sa neutralnom paletom tonova, sa puno prostora za odlaganje, da se lako održava, a da u isto vreme ima toplu atmosferu.” – kaže arhitektica.

Stan je okrenut na jednu stranu, sa dve spavaće sobe, kao i trpezarijom u okviru kuhinje koji su sastavni deo dnevnog boravka.

“Osnovni dekorativni element u ovom velikom prostoru je krug. Osim na slici sa upečatljivim plavim krugom, ova forma se pojavljuje i na trpezarijskom stolu i njegovoj nogici, a i same trpezarijske stolice su izvedene iz oblika kruga.” – kaže Sonja Brstina.

Kako vlasnica stana kaže, trpezarijski sto je “svemirski, i svima se dopada”.

Pošto je kuhinja vidna iz dnevne sobe, ona je urađena po meri tako da bude svedena ali funkcionalna.

Pošto je kuhinja vidna iz dnevne sobe, ona je urađena po meri tako da bude jednostavnih linija, bela i svedena, ali s druge strane veoma funkcionalna. Pored frižidera napravljena je zatvorena ostava od poda do plafona koja može da primi veliku količinu namirnica, a da pritom bude na dohvat ruke.

Pločice velikog formata

Pozadina televizora napravljena je od keramičke pločice iz EuroDOM-a veličine 320×160 centimetara koja je zalepljena na pozadinu. Tekstura mermera Calacatta daje prostoru luksuznu notu koja je dodatno istaknuta odabirom rasvete.

Pored kružne lampe Flos uz televizor, centralni izvor svetlosti je luster iznad trpezarijskog stola sa belim kuglama i zlatnim detaljima. Ta dva kružna rasvetna tela čine jednu zaokruženu celinu.

Polukružni orman u spavaćem bloku

Elegancija i funkcionalnost bile su osnovne smernice i u dizajnu enterijera mirnog dela stana. Dozu elegancije u spavaćoj sobi dalo je uzglavlje izvedeno od eko kože koje se ističe na sivom zidu sa štukaturama. Međutim, posebna pažnja posvećena je i funkcionalnosti.

“Da bismo sprečili pravljenja efekta „tunela“ na ulazu u spavaću sobu postavkom ormana na bočni zid, ivicu smo zaoblili i napravili polukružnu formu koja otvara pogled ka krevetu.” – kaže Sonja Brstina.

Time je napravljen orman koji prima veliku količinu garderobe, a sa druge strane ne guši prostor.

Mala ali prostrana dečija soba

Dečija soba sa radnim delom je takođe bio poligon za kreativnost.

“Posebno mi se dopada dečija soba za našu ćerku koja je mala, a izgleda tako prostrano”, kaže vlasnica stana.

Iza kreveta i radnog stola zalepljena je foto-tapeta sa morskim motivima, dok je preko puta, duž celog zida, napravljen veliki orman po meri od MDF-a. Svetli tonovi nameštaja i zidova, razbijeni su primenom žutih detalja kao i teksturama u prirodnim tonovima.

Stan izgleda prozračno i sveže, ali s druge strane udobno i ušuškano.

Dekoracija stana koja je došla na samom kraju ovog projektu, unela je posebnu notu elegancije zbog čega enterijer izgleda lepršavo i nenametljivo.

“Stan izgleda prozračno i sveže, ali s druge strane udobno i ušuškano. Svako ko uđe u stan oseća se prijatno”, zaključuje Latinka, vlasnica ovog stana u Novom Beogradu, i dodaje da stan izgleda upravo onako kako je i zamislila.

Pogledajte video:

 

Fotogalerija

Faktografija:

  • ime projekta: Stan u Bloku 32
  • lokacija: Novi Beograd
  • autorSonja Brstina, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
  • saradnici: Hana Mekić
  • površina: 66 m2
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina realizacije: 2021.
  • fotografija: Igor Conić