U novogradnji centralne novobeogradske zone – Blok 32, po projektu Studija BIRO, realizovan je enterijer dvosobnog stana od 60 kvadrata za potrebe izdavanja.

Polazna tačka bila je definisanje projektnog zadatka u participativnom procesu sa investitorom. Uzak i dubok gabarit prostorija, nedostatak prirodne svetlosti, nedostatak jasno definisanih prostornih zona bili su okosnica za formiranje projektnog zadatka.

“Želja klijenta bila je da prostor bude svetao i lak za održavanje, kao i da se prostor vizuelno proširi s obzirom na osećaj skučenosti koji preovlađuje uprkos kvadraturi stana.” – kaže za naš portal arhitektica Marina Maksimović iz Studija BIRO.

Najdominantnij detalj je multifinkcionalni pult za ručavanje koji se koristi kao kuhinjska radna površina velikih dimenzija.

Redefinisana je volumetrija stana kroz uklanjanje postojeće pregrade između dnevne zone i degažmana, čime je postignuto vizuelno proširenje prostora. Dnevna zona je otvorenog plana, ali sa projektovanim spuštenim plafonima koji definišu prostorne celine.

Pult za ručavanje čini ekstenziju male kuhinje koja na taj način dobija dodatnu komfornu radnu površinu i prostor za odlaganje. Pult je projektovan kao mesto okupljanja i predstavlja prelaznu zonu između dnevnog boravka i kuhinje.

Topli kutak

“Najdominantnij detalj u prostoru je multifinkcionalni pult za ručavanje koji se koristi kao kuhinjska radna površina velikih dimenzija. Ovaj ambijent uokviren belim ramom od medijapana osvetljen ugradnim reflektorima dobio je karakter toplog kutka za neformalna porodična okupljanja.” – kaže Maksimović za naš portal.

Trpezarija sa okruglim stolom i osvetljenjem predstavlja svojevrstan punkt u prostoru koji omogućuje neometanu komunikaciju i protočnost prostora.

Svetlim tonovima, prozračnim teksturama i reflektivnim materijalima, nadoknađen je manjak prirodne svetlosti.

Korišćena je ugradna i nadgradna plafonska rasveta za funkciju generalnog osvetljenja, kao i dekorativna LED rasveta kombinovana sa podnim i stonim lampama koje daju ambijentalno svetlo. Visilica iznad trpezarijskog stola akcentuje kružni trpezarijski sto dajući mu centralni karakter.

Svetlim i toplim tonovima, prozračnim teksturama i reflektivnim materijalima pokušali smo da nadoknadimo manjak prirodne svetlosti. Korišćeni su kontrastni materijali kao što su medijapan u visokom sjaju i iverica u teksturi drveta, zatim detalji u četkanom i sjajnom nerđajućem čeliku naspram toplih tonova pliša, kao i velike površine u ogledalima za osećaj većeg prostora i refleksiju prozora u njima.” – kažu arhitekte iz Studija BIRO.

Panton vs česterfild

Inspiraciju za dizajn tražili su u spoju klasičnog i savremenog, težeći da definišu prostor svedenim linijama, a otmenim detaljima i materijalizacijom prostoru daju elegantan karakter.

“Smelim kontrastima modernog i klasičnog dali smo prostoru autentičan pečat. Takav je odnos čuvene stolice Panton, ikone modernog dizajna, sa stilskim uzglavljem kreveta nalik česterfildu, dodaje autorka.

U spavaćoj sobi formirana je radna zona, koja je poslednjih godinu dana pandemije dobila na izuzetnoj važnosti.

“U spavaćoj sobi krevet je asimetrično pozicioniran kako bi se oslobodio prostor ispred prozora gde je formirana komforna radna zona, koja je poslednjih godinu dana pandemije dobila na izuzetnoj važnosti.” – kaže autorka za naš portal.

Lak i prozračan enterijer

Najveći izazov bio je učiniti ambijent lakim i prozračnim i istovremeno zadovoljiti očekivanja investitora istančanog ukusa.

“Naročito smo ponosni na dobru komunikaciju i prijatnu saradnjom sa klijentom. Upravo tu komunikaciju dizajnera i budućeg korisnika prostora smatramo osnovom dobrog projekta enterijera.” – zaključuje arhitektica Marina Maksimović za naš portal.

Fotogalerija

Faktografija

  • naziv: Apartment 32
  • lokacija: Blok 32, Novi Beograd
  • autori projekta: Studio BIRO
  • površina: 60m2
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina izvođenja: 2021.
  • fotografija: Višnja Jovanović