Drvo je materijal na koji vrlo često nailazimo u enterijerima – gotovo da u svakom prostoru postoji bar nešto od drveta. Mnogobrojni su stanovi gde je ovaj prirodni materijal dominira prostorom, a pravi primer za to je jedan londonski stan smešten u naselju Clerkenwell.

Studio Coffey Architects nazvao je ovaj apartman vrlo simbolično – Apartment Block. Velika posvećenost detaljima i okrenutost ka minimalizmu koji će zadržati istorijski okvir karakteristike su ovog prostora, prenosi DezeenStan se nalazi u zgradi koja je sagrađena davne 1892. i koja je služila kao škola dok 2000. godine nije adaptirana u stambeni objekat.

Velika površina u stanu, uključujući podove i plafon u kuhinji, prekrivena je blokovima hrastovog drveta.

Kada su krenuli sa radom na ovom projektu klijenti su imali jasne ciljeve, a oni su podrazumevali da se definiše šta je staro, a šta je novo sa akcentom na istorijskim detaljima zgrade. Promene koje su prethodno bile napravljene su uklonjene kako bi se otkrili originalni detalji.

Na visokim prozorima nalazile su se zavese koje su sprečavale prirodno svetlo da prodire u prostor, a sada su na njihovo mesto došle drvene daščice koje propuštaju sasvim dovoljno sunčevih zraka, ali i čuvaju privatnost.

Kocka do kocke…

Velika površina u stanu, uključujući podove i plafon u kuhinji, prekrivena je blokovima hrastovog drveta. Svaki ovaj drveni deo je ručno sečen i postavljen. Na ovaj način napravljena je prava harmonija između toplote drveta i istorijskih detalja. Kako bi postigli baš ono što su želeli morali su da paze na svaki detalj, a kvalitet izrade je morao biti na prvom mestu.

Topli minimalizam

Drveni blokovi iskorišteni su i za stepenice, ali i za rukohvate stepenica koje vode na sprat. Na spratu se nalazi i spavaća soba, koja je odvojena panelima u japanskom stilu, a koji su izrađeni od kombinacije drveta i belog platna. Na donjem spratu se nalazi i trpezarija, koja se po potrebi može korisiti kao dodatna spavaća ili gostinska soba.

Minimalistički nameštaj i odsustvo detalja nisu uspeli učiniti ovaj prostor hladnim i sterilnim, jer ga je dominacija drveta kao prirodnog materijala učinila toplim i ušuškanim.

Grafičke osnove stana: 

Fotografije: Timothy Soar