Grupa ukrajinskih arhitekata pokušala je da odgovori na pitanje – može li minimalizam biti udoban?

Projekat Silver Wave Apartment je stambeni prostor od 90 kvadratnih metara u novoizgrađenom stambenom kompleksu Bulevar fontana u centru Kijeva.

„Osnovni zahtev klijenta bio je korišćenje najkvalitetnijih materijala, koji bi u isto vreme bili što prirodniji. Takođe, dizajn je trebalo da bude diskretan, bez nepotrebnih ukrasa ili dekorativnih elemenata zarad puke estetike“, objasnio je Anton Šurhalski, suosnivač i glavni arhitekta studija LLUM architects.

Foto: Yevhenii Avramenko

Kontrast toplog drveta i sivog mermera

Prvobitni raspored stana bio je standardan: odvojena kuhinja bila je zatamnjena zastakljenim balkonom, hol je ličio na istureni hodnik sa zakošenim uglom, a gostinska i spavaća soba bile suiste veličine. Jednom rečju, stan je izgledao kao da mu je nedostajao prostor.

Tako su se, posle rekonstrukcije, hodnik, kuhinja i soba za goste spojile. Naručilac nije bio voljan da žrtvuje lođu kao jedinu letnju površinu u stanu, što je dovelo do rešenja da se ona odvoji kliznom staklenom pregradom.

U okviru koncepta, teksture se menjaju u svakom životnom prostoru.

Detalj iz kupatila „Srebrnog talasa“; foto: Yevhenii Avramenko

Dinamični orah i mirni hrast

Vizuelna postavka vrti se oko prirodnih tekstura. Svi životni prostori predstavljaju koncept kontrastnog toplog drveta sa različitim vrstama sivog mermera na pozadini svetlo obojenih površina.

Primera radi, spavaća soba uključuje dinamični američki orah, dok sobom za goste dominira mirni tonirani hrast.

Sve se vrti oko prirodnih tekstura; foto: Yevhenii Avramenko

Unikatne šare prirodnog mermera

Centralni deo unutrašnjosti predstavlja ogromna mermerna ploča – takozvani Silver Wave, po kojoj je i ceo projekat dobio ime.

„Struktura prirodnog mermera formira se milionima godina i nabijena je neverovatnim vibracijama. Kad god nanesemo kamen, pouzdano znamo da je njegova šara unikatna“, kaže arhitekta.

Jasni geometrijski oblici pojačavaju utiske dočarane prirodnim materijalima.

Projekat Silver Wave Apartment obuhvatio je višestruka prekrajanja, zamršene i komplikovane veze različitih površina kako bi se postigla jednostavnost i konciznost. Ugradni ormari, nevidljivi na prvi pogled, pružaju obilje prostora za odlaganje.

Povrh svega, projekat uključuje i sistem pametne kuće Control4, audio-sistem, kao i kanalni klima uređaj.

Kao zaključak, možemo reći da unutrašnjost “Srebrnog talasa” spaja najsavremeniju tehnologiju i visoku funkcionalnost, dok jasni geometrijski oblici pojačavaju utiske dočarane prirodnim materijalima, stvarajući tako idealan spoj urbanog komfora i topline.

Projekat uključuje i sistem pametne kuće Control4; foto: Yevhenii Avramenko

Grafički prilog

Faktografija

  • Lokacija: Kijev, Ukrajina
  • Površina: 90 m2
  • Autori: Anton Shurhalskyi, Vita Barkar, Julia Porkhun
  • Menadžment: Nataliia Diachenko
  • Fotografije: Yevhenii Avramenko
  • Godina: 2019. i 2020.