Luskuzan stan u elitnom delu Beograda projektovan je tako da je svaki komad nameštaja dizajniran po želji klijenata.

1102 Design Space je arhitektonski studio iz Beograda koji se bavi širokim spektrom delatnosti. U njihovu ekspertizu ulazi total dizajn stambenih enterijera i poslovnih prostora, kao i arhitektonska vizuelizacija.

Nakon završenih studija u Milanu, studio su osnovale arhitekte Kristina i Branko Milanović. Vrlo brzo, 1102 Design Space postaje prepoznat od strane klijenata po posvećenosti projektima i detaljnosti u toku izvođenja enterijera, koje rade po sistemu “ključ u ruke”.

O njihovom talentu i posvećenosti nam svedoči i projekat enterijera luksuznog stana na Dedinju, čija je realizacija završena prošle godine. Klijenti su od arhitekata imali velika očekivanja.

Na zidovima se nalaze diskretni dekorativni detalja; Foto: Višnja Jovanović

Stan za mladi par

Projekat je započet 2021. godine u fazi izvođenja samog objekta, gde su arhitekte imale mogućnost definišu i organizuju prostor od samog početka.

Projektni zadatak je bio da se osmisli, dizajnira i opremi funkcionalan prostor namenjen za mladi bračni par sa malim detetom, odnosno u skladu sa životnim stilom savremene porodice. Osim toga, klijenti su zahtevali da se njihov stan izvede kao total dizajn projekat, odnosno po sistemu „ključ u ruke“.

„Zadatak je bio da se projekat izvede i isprati do samog kraja, a da ideju i realizaciju prati jasno postavljena finansijska konstrukcija koja se kroz period izvođenja neće menjati“, navode arhitekte.

Kuhinja, trpezarija i dnevni boravak funkcionišu kao jedna celina; Foto: Višnja Jovanović

Arhitekte su imale zadatak da enterijer izvedu i isprate do samog kraja.

Ovaj stan od oko 100 kvadrata je jasno podeljen na dnevnu i noćnu zonu degažmanom koji vodi u master sobu i gostinsku/dečiju sobu. Dimenzije prolaznih prostorija su svedene na minimum, čime stan dobija maksimalnu upotrebnu vrednost.

Kako arhitekte navode, dnevna zona je sačinjena od ulaznog dela iz kojeg se pristupa garderobi i toaletu sa tehničkim delom. S druge strane ulaza su dnevni boravak, kuhinja i trpezarija koje funkcionišu kao jedinstveni prostor sa izlazom na prostranu lođu.

Spavaće sobe su organizovane po visokom prostornom standardu, a tako da svaka ima svoju garderobu i odvojeno kupatilo. Njihovom dizajnu i opremanju je posvećena posebna pažnja.

Stan ima jasnu podelu na dnevnu i noćnu zonu, a koje povezuje degažman

Nameštaj po meri

Enterijer stana je opremljen nameštajem najsavremenijeg dizajna, uz dozu diskretnih dekorativnih detalja na zidovima, te pažljivo biranom rasvetom.

Toplina ambijenta je postignuta korišćenjem hrastovog furnira na zidovima i velikih talpi hrastovog parketa na podovima. Njih su arhitekte kombinovale sa nijansama sive granitne karamike sa teksturom prirodnog kamena.

„Važan detalja u ovom stanu na Dedinju su sobna vrata visine 240 cm, tamno sive boje, koja vizuelno čine prostor višim i prostranijim“, ističu autori ovog luksuznog enterijera.

Svaka spavaća soba je organizovana tako da ima garderobu i odvojeno kupatilo.

Celokupni nameštaj u stanu je pravljen po meri, u skladu sa potrebama klijenta i njihovog životnog stila. Kako arhitekte navode, upravo su ovi „custom made“ elementi bili najzahtevniji za izvođenje.

Primera radi, u master spavaćoj sobi walk in garderober je zatvoren velikim kliznim staklenim vratima. Ovakva intervencija je zahtevala apsolutnu preciznost pri proizvodnji i postavci.

Deo kuhinjskih frontova je obložen keramikom. Kako projektanti navode, ovo je bio detalj na kome je saradnja i usaglašenost između arhitekte, proizvodnje i montaže bila od velike važnosti.

Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović

 

Holistička rešenja

Opremanje stanova u novogradnji po sistem „ključ u ruke“ je sve traženije na domaćem tržištu. Ovo je naročito zastupljeno u premium segmentu tržište, kao i kod luksuznih stanova u novogradnji.

Sve češće, klijenti od arhitekata ne očekuju samo dizajn, već mnogo više: stručno savetovanje, odabir materijala, vođenje kroz projekat, praćenje radova, komunikaciju sa majstorima, autorski nadzor.

Enterijer stana na Dedinju predstavlja pozitivan primer prakse u kojoj arhitekte pružaju svojim klijentima holistička dizajn rešenja – od ideje do realizacije. Isto kao renesansni graditelji, arhitekte danas postaju majstori brojnih veština.

Foto-galerija

Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović
Foto: Višnja Jovanović

Faktografija: