Moderna arhitektura i silueta grada poslužili su kao inspiracija za novu Marburg kolekciju tapeta posvećenu Beogradu.

Po čemu je Beograd prepoznatljiv? Sudeći po radovima pristiglih na konkurs za tapete „Avanguard Belgrade“, domaće arhitekte i dizajneri smatraju da su to njegova silueta i biseri moderne arhitekture.

Naime, ovo takmičenje imalo je za cilj da otkrije inovativne i kreativne dizajnerske predloge za muralne tapete. Ujedno, ono je domaćim autorima pružilo priliku da se njihovi radovi nađu na svetskom tržištu.

Od učesnika se očekivalo da osmisle motive koji će dočarati živopisni i uzbudljiv karakter srpske prestonice. „Beograd je oduvek bio sinonim za avangardni duh i sigurni smo da dobar dizajn može poteći iz ovog konteksta“ – navodi se u raspisu konkursa.

Konkurencija je bila jaka i nije bilo jednostavno odabrati tri najbolja dizajna.

Organizatori konkursa bile su kompanije Mara Home iz Srbije i Marburg iz Nemačke, dok je Hatch Hub poslužio kao mesto susreta kreativaca, otvorenih radionica i prezentacija.

Od više desetina pristiglih radova, u drugi krug i štampani katalog konkursa ušlo je 17 domaćih autora „Konkurencija je bila jaka i nije bilo jednostavno odabrati tri najbolja dizajna“, ističe Nikola Lojanica iz kompanije Mara Home.

Međutim, radovi Snežane Zlatković, Vida Savića i Monike Štiklice podjednako su zadivili sve članove žirija.


1. Vizuelna istraživanja

Upečatljiva silueta zgrade Generalštaba za prvu nagradu; Foto: Snežana Zlatković

Snežana Zlatković iz studija SZ.DAR pretočila je estetiku beogradske moderne u niz ekspresivnih grafičkih kompozicija, sa snažnim koloritom i upečatljivim ritmom.

Istočna kapija, Generalštab, Beograđanka i Novi Beograd samo su neki od polaznih motiva u njenom stvaralačkom radu i vizuelnim istraživanjima.

Izražena repeticija, haotični odnos delova i celine, snažni koloriti, te apstraktni ekspresionizma ovih kompozicija prepoznati su od strane žirija kao najbolji odgovor na zadatu temu.

Prva nagrada: 3.000 evra

Foto: Snežana Zlatković
Foto: Snežana Zlatković
Foto: Snežana Zlatković
Foto: Snežana Zlatković


2. Krovovi Beograda

Avangardni duh beogradskog modernizma; Foto: Vid Savić

Vid Savić iz studija MIVI interpretira temu avangardnog duha na više različitih načina. Ono što je zajedničko njegovim radovima jeste autorova fascinacija krovovima.

S jedne strane, nalaze se radovi koji imaju naglašenu simetriju, upečatljivu aksijalnost i centralitet. Na ovim kompozicijama vizuelni identitet Beograda se samo blago nazire.

Žiri je posebno izdvojio rad gde se ambijent i karakter moderne arhitekture Novog Beograda prikazuju kroz suptilnu estetiku stripa, sa naglaskom na dinamičnu smenu krovova u jednom linearnom nizu.

Druga nagrada: 2.000 evra

Foto: Vid Savić
Foto: Vid Savić
Foto: Vid Savić
Foto: Vid Savić


3. Zalazak nad Kalemegdanom

Impresionistička siuleta grada kao nenametljiv motiv u enterijeru; Foto: Monika Štiklica

Monika Štiklica iz studija AMO DESIGN je svoju inspiraciju pronašla u upečatljivoj silueti Beograda, te njenoj impresionističkoj interpretaciji.

Skulptura pobednika na ušću Save u Dunav jedan je od glavnih simbola grada. Baš zato, upravo se zalazak sunca nad Kalemegdanom našao kao glavni motiv na ovoj muralnoj tapeti suptilne likovnosti.

„Na skoro apstraktan način je prikazan pejzaž. Rešenje se odriče detalja i preciznosti u korist atmosferskog efekta. Slobodan odnos prema boji nije nametljiv, ima funkciju da istakne nameštaj i da se sa njim lako uklapa i stvara različite ambijente“, naglašava Štiklica.

Treća nagrada: 1.000 evra

Foto: Monika Štiklica
Foto: Monika Štiklica
Foto: Monika Štiklica
Foto: Monika Štiklica


Prodaja tapeta širom sveta

Kako organizatori konkursa navode, pored jednokratnih nagrada, pobednici i svi autori čiji će se radovi štampati u katalogu dobiće i procenat od godišnje prodaje.

Kao takav, „Avanguard Belgrade“ konkurs bio je dobra prilika za domaće dizajnere da prikažu svoja umeća, ali i da svoje radove plasiraju na evropsko i svetsko tržište.

Saradnja domaćih dizajnera i vodećeg nemačkog proizvođača iz Marburga na razradi i promociji radova se nastavlja. Izložba radova biće održana na jesen, dok prve zidne tapete inspirisane duhom avangarde možemo očekivati već do kraja godine.

Ukoliko želite da pratite dalji razvoj projekta, zapratite Instagram profil marahome_belgrade.