Događaj koji se s nestrpljenjem očekuje, najveći evropski sajam nameštaja, počinje danas, 9. aprila, u Milanu i trajaće do nedelje, 14. aprila.

Posetioci i izlagači iz celog sveta imaće priliku da vide šta je novo u dizajnu nameštaja i šta nas očekuje u godini koja je pred nama. Salone del Mobile 2019 biće održan u čast Leonarda da Vinčija, jer se ove godine navršava 500 godina od smrti velikog umetnika.

Kao deo Milan Design Weeka, Salone del Mobile, najpopularniji događaj u svetu dizajna enterijera i nameštaja, ugostiće više od 2.000 izlagača na sajmu Rho Fiera Milano. Zainteresovani će moći da vide od renomiranih arhitektonskih i dizajnerskih studija do dizajnera koji prikazuju svoje kreacije po prvi put. Na listi poznatih arhitektonskih studija našli su se Zaha Hadid Design, Renzo Piano, John Pawson, UNStudio i mnogi drugi.

Salone del Mobile 2019 biće održan u čast Leonarda da Vinčija, jer se ove godine navršava 500 godina od smrti velikog umetnika.

Kao i svake godine, na sajmu će biti nekoliko izložbi posvećenih potkategorijama dizajna enterijera.

Euroluce, posvećena osvetljenju, kako unutrašnjem i spoljašnjem, tako i komercijalnim i dekorativnim. International Furnishing Accessories Exhibition, sa skoro 200 izlagača dekorativnih i inovativnih sistema za opremanje doma. Workplace 3.0, posvećeno inovacijama u kancelarijskom nameštaju. SaloneSatellite, izložba posvećena isključivo dizajnerima mlađim od 35 godina čije ideje tek treba podeliti sa svetom. S.Project, potpuno nova višedimenzionalna platforma koja obuhvata sve pomenute izložbe i gde će posetioci moći da imaju perspektivu od 360 stepeni na sve što ih zanima.

Da Vinčiju u čast

Italijanski dizajneri Alessandro Colombo i Davide Rampello napravili su instalaciju pod nazivom De-signo: The Art of Italian Design Before and After Leonardo, koja ilustruje način na koji je Leonardo da Vinči pristupa arhitekturi i dizajnu. Balish Worldwide Shows su takođe najavili instalaciju u čast umetnika, koja nosi naziv Aqua. Leonardo’s Vision i predstavlja staklenu kutiju okruženu velikim interaktivnim ekranima na kojima se prikazuju pozadine nalik na vodu, a sve je inspirisano Da Vinčijevim studijama vode.

Naša Garda u Milanu

Kolekcija GARDA, dizajnerski baštenski nameštaj, koji proizvodi Animo, firma iz Valjeva, ove godine se predstavljaju svetskoj publici na najvećem evropskom sajmu u Milanu. Više o tome pročitajte na ovom linku.

Za kraj, prisetimo se kako je bilo na prošlogodišnjem sajmu nameštaja u Milanu, detaljan izveštaj pročitajte na portalu Gradnja.

Foto naslovna: Molteni Group