Svi težimo ka tome da prostor u kom živimo bude maksimalno funkcionalan, ali ima i onih koji pored toga žele da im i dom bude i maksimalno zabavan. Jedna kuća u Antverpenu pravi je primer kako izgleda enterijer kada se spoje zabava i funkcionalnost.

Studio Van Staeyen Interieur Architecten iz Belgije renovirao je potkrovlje u jednoj belgijskoj kući. Porodica, koja je bila klijent studija imala je jedan jasan zahtev – dečije sobe moraju da budu iste veličine kako bi se izbegle svađe između dece.

Johan Van Staeyen, osnivač studija rekao je za Dezeen da je bilo potrebno mnogo menjanja, preoblikovanja, dodavanja, ali da su na kraju uspeli da ostvare glavni zadatak.

Na zidovima su dodate bordure kako bi se istakla njihova površina.

Ipak, kada su došli do toga i toliko preoblikovali kuću na kraju im je ostao prostor koji ne odgovara porodici koja želi u njemu da žive i morali su dalje da renoviraju i nastave sa menjanjem. Osnivač studija i glavni na ovom projektu odlučio je da u originalnom stanju ostavi samo ono što je preživelo i prethodno renoviranje – gipsane radove na plafonu i parket na podovima.

Gotovo cela kuća je potpuno promenjena. Podovi su promenjeni na nekoliko mesta, zidovi zamenjeni i prozori su takođe zemenjeni i povećani. Dakle, glavni delovi prostora su potpuno novi.

Prizemlje

Na prizemlju se nalazi hodnik sa stepenicama koje ga povezuju sa dnevnim boravkom. Zadnji deo ovog nivoa je pretrpeo najradikalnije promene, ovde su potpuno uklonjeni zidovi kako bi se otovrio prostor i napravio jasniju putanju do vrta. Ovaj zadnji deo sastoji se od malog toaleta, kuhinju i trpezariju. Na zidovima su dodate bordure kako bi se istakla njihova površina, a zelena boja je dodata u trpezariju. Izbor je pao na zelenu, jer se dobro slaže sa hrastovim drvetom, a čini da hrana deluje ukusnija, a samim tim ukućani srećniji.

Prvi sprat

Na ovom nivou nalazi se kancelarija, spavaća soba, prostor za odlaganje garderobe i kupatilo sa roze detaljima. Mnogo hrastovog drveta, ali i mermernih površina. Postoji i zaseban toalet i prostor gde stoji veš mašina.

Potkrovlje

Dečije sobe morale su biti iste veličine kako bi se izbegle svađe između dece.

U ovom delu smeštene su jednake dečije sobe, ima ih tri. Ovde se nalazi i jedna mala kancelarija. Sobama dominiraju vesele boje, a one su napravljenje oko velikog dečijeg prostora za igru. Kupatilo na ovom spratu ima bele pločice, ogledala u geometrijskim oblicima, zelene slavine i zelene okvire na vratima.

Arhitektosnki studio je obavio sjajan zadatak sa ovom kućom, to mesto gde su ukućanima i početak i kraj dana obeleženi dobrim raspoloženjem. Uz mnogo boje i mnogo zanimljih detalja kuća je postala mnogo zabavnija.

Grafičke podloge: