Mnoge evropske prestonice mogu da se pohvale stanovima u starijim zgradama, koji mladim ljudima postaju sve privlačniji za život. Jedan stari stran smešten u mađarskoj prestonici preuređen je u skladu sa savremenim potrebama.

Nomad studio rekonstruisao je izgled jednog starog stana i od njega napravio udoban kutak za život mladog para. Nije redak slučaj da se veliki stari stanovi pretvore u nekoliko manjih, pa je tako nastao i ovaj prostor.

Enterijer je lišen suvišnih detalja, a prostor minimalno pregrađen kako bi bio što otvoreniji.

Otvoren prostor

Prvi zadatak pri obnovi bio je definisanje prostornih odnosa. Klijenti su želeli što otvoreniji prostor i zbog toga su porušeni pregradni zidovi i ujedinjene su dve velike sobe. Na taj način spojeni su dnevni boravak i kuhinja. Zanimljiv detalj u prostor čini ostatak pregradnog zida, odnosno delovi cigli koji su ostali da budu vizuelna pregrada između dve prostorije, kažu arhitekte za ArchDaily.

Između kupatila i kuhinje nalazi se pregradni luk koji je postao dominantan detalj u enterijeru.

Između kupatila i kuhinje nalazi se pregradni luk koji je postao dominantan detalj u enterijeru. Ovaj deo dizajneri su iskoristili da naprave police gde su smestili sobne biljke i time oplemenili prostor.

Trik za uštedu

Površina stana iznosi 60 kvadratnih metara i kako je veći deo otišao na dnevni boravak i kuhinju, dizajneri su osmislili poseban deo da smeste krevet za spavanje. Napravili su izdignuti spavaći blok i na koji se vrlo lako može doći putem malih merdevina. Iz ovog izdignutog dela može se šipkom spustiti u hodnik, odnosno u drugi deo stana koji vodi do kupatila.

Iz izdignutog dela može se šipkom spustiti u hodnik, odnosno u drugi deo stana koji vodi do kupatila.

Dnevni prostori u ovom stanu imaju prioritet, jer je napravljen tako da odgovara klijentima kojima je društveni život izuzetno važan.

Pogledajte grafičke osnove:

Pogledajte još fotografija: 

Fotografije: Nomad studio