Granice između arhitekture, enterijera i skulpture često su vrlo tanke. Dešava se da neki komadi nameštaja ili elementi koje koristimo u našem domu podsećaju na prave umetničke skulpture. Da li ste znali da od stepenica može da se napravi pravo umetničko delo?

Brazilski arhitektonski studio Arquitetura Nacional potpuno je transformisao dupleks u mestu Porto Alegre, a to su postigli tako što su napravili crne spiralne stepenice koje privlače svu pažnju u ovom stanu, jer pored funkcionalne i imaju i estetsku ulogu.

Stan površine 59 kvadratnih metara nalazi se u novosagrađenoj zgradi koja služi za stanovanje, ali i za poslovne prostore.

Povezanost svih prostorija

Renoviranje stana završeno je ove, 2019. godine, a glavni zahtev klijenta bio je da živi u prostoru koji je više integrisan. Da bi to postigli dizajneri i arhitekte iz studija potrudili su se da spoje što više prostorija.

Kako prenosi Dezeen iz studija kažu da su se trudili da prostor bude veoma udoban, ali im je bilo bitno da u isto vreme bude minimalistički. Kako su imali informaciju da vlasnik stana ima mnogo prijatelja i veoma bogat socijalni život ideja je bila da se stvori veoma fluidan prostor.

Crne spiralne stepenice od čelika svojim poslednjim stepenikom ne dodiruju pod.

Jedna strana stana je potpuno u staklu, odnosno prozori se protežu celom visinom. Kako bi sprečili previše svetlosti da ulazi u prostor na prozore je stavljena zaštita, odnosno brisoleji,kojima se upravlja preko daljinskog upravljača i koji korisniku omogućavaju da pusti svetlosti koliko mu odgovara.

”Lebdeće“ stepenice

Crne stepenice, koje su zaštitni znak ovog stana, nalaze se u centralnom delu kako bi povezale donji sprat sa gornjim. Dodatna zanimljivost vezana za ove stepenice je to da su one postavljene na taj način da vise sa gornjeg nivoa i ne dodiruju pod. To izgleda neverovatno i time je postignuta autentičnost prostora. Izrađene su od čelika u željenom obliku, a obložene su plastikom u crnoj boji.

Spavaća soba, koja se nalazi na gornjem spratu proširena je kako bi u nju smestili deo za garderobu, a kupatilo je renovirano. Koristeći iste materijale u celom stanu, studio je želeo da postigne osećaj povezanosti kroz ceo prostor.

Ružičasti komad nameštaja

Uz dominaciju minimalističkog stila, bele i crne boje, ono što pored stepenica privlači pažnju je rozi kauč koji se nalazi u dnevnom boravku. Okrenut na dve strane, ovaj kauč je savršen za okupljanje većeg broja ljudi.

Kao i ostatak nameštaja u stanu, ovaj kauč je izrađen i dizajniran od strane lokalnih proizvođača, jer studio podržava brazilski dizajn i smatra ga jednim od najboljih na svetu.

Pogledajte grafičke osnove stana: 

Fotografije: Cristiano Bauce

Kako sračunati spiralno stepenište