Svaki komad nameštaja se može ofarbati bilo da je reč o nameštaju od punog drveta ili od iverce/univera. Pogledajte kako da stari nameštaj dobije potpuno novi izgled i koliko je potrebno vremena i novaca izdvojiti da vaš stari komad zablista novim sjajem.

Bojenje nameštaja od drveta

Komodu, stolić ili ormar od čistog drveta ili furnira potrebno je prvo ošmirglati. Najbolje da koristite šmirglu granulacije P150 ili P120. Šmirglanje možete raditi ručno ili uz pomoć mašine ako je imate. Jedan dužni metar šmirgle je oko 50 din (0,4 evra)

Kada ste nameštaj ošmirglali i očistili od prašine na red dolazi farbanje. Boja se nanosi u dva sloja u razmaku od 24h. Za farbanje drvenih površina u bojama (neće se videti tekstura drveta) predlažemo Tikkurila Valtti Opaque, potpuno pokrivnu boju za drvo. Ova boja za drvo je na vodenoj bazi, periva je, odnosno otporna i na vodu i na deterdžente. Namenjena je farbanju drveta koje je izloženo spoljnim uticajima (spoljna stolarija, vrata, ograde, baštenski nameštaj…) tako da je vrlo otporna, brzo se suši i nema miris što je bitno ako radite u kućnim uslovima. Takođe otporna je na više temperature pa se preporučuje i za kuhinjske elemente koji se nalazi iznad šporeta. Znači, vlaga i toplota neće podići i oštetiti boju.

Komoda od punog drveta pre farbanja
Komoda nakon farbanja pokrivnom bojom

Svaki komad nameštaja se može ofarbati bilo da je reč o nameštaju od punog drveta ili od iverce/univera.

Cena boje (bele nijanse) iznosi 1.080 din (oko 9 evra) za 1 litar. Sa jednom litrom bojem možete ofarbati oko 10m2 u jednom sloju, odnosno 5m2 u dva neophodna sloja (ova jedna litra je sasvim dovoljna za većinu prosečnih komoda).

Ukoliko želite ipak da se tekstura drveta vidi, koristite bajc za drvo kojim možete nijansirati drvo po želji.

Bojenje nameštaja od iverice

Ono u čemu se razlikuje farbanje nameštaja od univera (iverice) od nameštaja od drveta jeste da nema šmirglanja i da se korisiti samo pokrivna boja. Znači nameštaj od iverice se ne šmirgla ali je potrebno naneti prajmer kako bi se boja primila lepo na površinu. Iz salona AutoDUGA predlažu prajmer Otex koji se nanosi četkom ili valjkom i ostavi da se osuši 24h.

Cena prajmera Otex je 1.275 din (10 evra) i pokriva 8m2. Praksa je pokazala da je za većinu kuhinjskih elemenata i starih plakara sasvim dovoljna jedna litra prajmera i jedna boje za potpunu transformaciju.

Izgled namštaja od iverice pre i posle farbanja

Za pun efekat, savetujemo da skinete stare ručkice, ofarbate ih ili zamenite novim.

Dakle, nakon 24 h od nanošenja prajmera može se započeti farbanje po istom principu kao i nameštaj od drveta. Za nameštaj od univera (iverice) se mora koristiti pokrivna boja, na primer Tikkurila Valtti Opaque kod kojeg  postoji veliki izbor nijansi boja.

Nijanse Tikkurila boja za farbanje nameštaja

Bez alata nema farbanja

Nameštaj i od drveta i iverice se farba sa mikrofiber valjkom. Cena valjka je oko 50 din (0,4 evra) dok ručka za valjak je 65 din (0,5 evra). Ovome dodajte nabavku farbe (oko 9 evra) i cenu prajmera (ako je nameštaj od iverice) oko 10 evra ili cenu šmirgle 0,4 evro (ako je nameštaj od drveta).

Dakle, za 10-20 eura i za 48h dobija se novi izgled starog komada nameštaja.

Sav potreban materijal (prajmeri, boje, alat) koje su korištene u transformacijama na ovim slikama, možete pronaći u prodavnicama Auto Duga DOO.

Savet za kraj

Pored farbanja, za pun efekat, savetujemo da skinete stare ručkice, ofarbate ih ili zamenite novim. Ovo će umnogome doprineti osveženom izgledu vašeg novog starog nameštaja.

Foto: kupci farbi u AutoDuga prodavnici