Dosadile su vam stare tapete? Saznajte kako se pravilno skidaju tapete i na šta treba da obratite pažnju kako biste dobili savršen zid za krečenje ili novu tapetu.

Ovo je jedan od jednostavnih radova koje možete sami uraditi i za koje nije potrebno da zovete majstora. Od alata vam je potrebno sledeće:

  • špahtla,
  • sunđer,
  • skalpel,
  • masa za zaptivanje,
  • šmirgl papir… i malo strpljenja.

Pre početka skidanja tapeta, sklonite sve maske od prekidača i utičnica jer su one uglavnom postavljene preko tapete. Sada kreće prava stvar.

Prvi korak prilikom skidanja tapeta jeste da ih trebate navlažiti valjkom ili četkom. Foto: Gradnja.rs

Potrebno je da se natopi cela površina i da ona odstoji 5 do 10 minuta kako bi tapeta upila vlagu.

Prvo je potrebno da sunđerom, četkom, valjkom ili prskalicom nakvasite tapetu vodom. Tapeta se teško skida kada je suva. Kada je vlažna, skida se mnogo lakše sa površine, jer lepak sa vodom omekša i popušta. Potrebno je da se natopi cela površina i da ona odstoji 5 do 10 minuta kako bi tapeta upila vlagu.

Skidanje tapeta se vrši povlačenjem tapete od dole na gore. Prilikom skidanja dolaziće do pucanja tapete. Foto: Gradnja.rs

Povlačenje tapete

Nako što je tapeta upila vlagu, načnite tapetu sa ugla uz pomoć špahtle i krenite da je gulite odole na gore. U nekim slučajevima će se tapeta kompletno skinuti cela odjedanput, kao sto je u našem slučaju i to najviše zavisi od sastava tapete. Ako je tapeta papirna, ona će se verovatno cepati i njeni delovi će ostajati na zidu. Ako krene da puca i da se cepa, ostatak koji je ostao na zidu, dodatno navlažite vodom i sastružite špahtlom. Ako je ostalo lepka na zidu koji se ne može skinuti špahtlom, onda uz pomoć sunđera, vode i sapunice operite zid.

Na delovima oko utičnica ili fiksnih elemenata iza kojih se nalazi tapeta, ako je potrebno da se tapeta iseče, koristite skalpel.

Ivice tapete koje su iza fiksnih elemenata, isecite skalpelom. Foto: Gradnja.rs

Kad skidanje tapeta ošteti zid

Može se desiti da tapeta prilikom skidanja povuče deo gleta. U tom slučaju, rupe obavezno morate zapuniti. Špahtlom ogulite delove koji otpadaju da bi došli do „zdravog“ to jest čvrstog gleta.

Popravke se vrše gotovom glet masom ili fug filerom. Masa za zapunjavanje se nanosi špahtlom i ravnom gletericom. Pošto ona „povlači“, za ravnu površinu potrebno je dva sloja nanošenja. Nakon nanošenja prvog sloja potrebno je da prođe oko 20 minuta (zavisi od tipa  materijala) da bi se zatim naneo i drugi sloj.

Nakon skidanja tapeta, tapeta će povući i deo gleta. Ove neravnine je potrebno popraviti masom za zapunjavanje. Foto: gradnja.rs

Popravke rupa u zidu nastale skidanjem tapeta vrše se glet masom ili fug filerom.

Nakon sto se drugi sloj osuši, šmirgl papirom pređite preko zida kako ne bi ostali bilo kakvi tragovi na površini zida. Ovo je bitno da se uradi i ako se zid kreči ali i ako ponovo na isti zid stavljate tapetu jer će se sve nepravilnosti i neravnine videti ispod tapete pogotovo ako je zid direktno osvetljen.

Detaljan postupak kako se krpe rupe pogledajte ovde.

Neravnine nakon skidanja tapeta se zapunjavaju gletom ili fug filerom. Foto: Gradnja.rs

Nakon što ste pripremili zid, možete da ga prekrečite ili da postavite novu tapetu.

Srećan rad!