Zidovi od opeke su asocijacija na Kalemegdansku tvrđavu, nazivi sala za sastanke su dodeljeni po nazivima tradicionalnih Dorćolskih kafana, dok je blizina Zoološkog vrta poslužila kao inspiracija za ilustracije.

Nekadašnja Beko zgrada u centru Beograda rekonstruisana je i pretvorena u kancelarijski prostor Kalemegdan Business Center. Kompanija CPA Global rentirala je u ovoj zgradi prostor na dva sprata od po 2.500 m2 koji je bilo potrebno urediti savremeno i po meri zaposlenih tako da mogu da rade ali i da se zabave. Taj zadatak pripao je arhitekti Filipu Raškoviću, koji potpisuje projekat enterijera, a koji je na dizajnu radio zajedno sa koleginicom Mionom Mijić.

Organizacija prostora

Prostor je projektovan tako da pruži maksimalnu fleksibilnost u obavljanju svakodnevnih poslova i unese dinamiku u pravcima kretanja zaposlenih.

Open space zona je organizovana po obodu sprata uz velike prozorske otvore (3×3 metra) koji timovima pružaju dovoljnu količinu prirodnog osvetljenja. Odvojena je dugim pojasom zelenila od centralnog dela prostora koji je rezervisan za sale za sastanke kapaciteta za 2 do 22 osobe formirane kao fleksibilni stakleni boxevi različitih površina.

Open space zona je organizovana po obodu sprata uz velike prozorske otvore (3×3 metra).

Pored ovih dominantnih sadržaja, poslovni prostor je obogaćen i lounge zonama, play room-om, focus room-om, hub-om i phone booth-ovima.

Koncept enterijera

Baza i dizajn projekta predstavljeni su kroz lokaciju (Kalemegdan, Zoo vrt, staro gradsko jezgro, ušće) a njene osnovne vrednosti su kroz materijale i boje koje su u upotrebi integrisane u enterijer poslovnog prostora.

Stari konstruktivni cigleni zidovi su zadržani u enterijeru kao asocijacija na Kalemegdansku tvrđavu i simbolišu stub kompanije. Nazivi sala za sastanke su dodeljeni po nazivima tradicionalnih Dorćolskih kafana i restorana. Blizina Zoološkog vrta je poslužila umetniku Bratislavu Milenkoviću kao inspiracija za ilustracije koje je za ovaj projekat izradio. Crteže su uradili mladi slikari Anka Vesković i Đorđe Bekčić.

Radni prostor transformisan je u zonu gde je linija između rada i zabave zamagljena.

Shemom boja dominiraju zemljani tonovi preuzeti iz okoline i pažljivo kombinovani da stvore prijatan i inspirativan ambijent za rad (boja cigle tvrđave, boja zelenog pojasa šume..).

Celokupno bogato okruženje je neposredno uvučeno u unutrašnjost i tako radni prostor transformisalo u zonu gde je linija između rada i zabave zamagljena.

Fotogalerija

Faktografija

  • Lokacija: Beograd, Bulevar Vojvode Bojovića 6-8, Kalemegdan Business Centre
  • Autor: Filip Rašković
  • površina: 5.000 m2
  • klijent: CPA Global kompanija
  • fotografija: Relja Ivanić