Zavirili smo u poslovni prostor novosadske IT firme Codecentric gde su kancelarije organizovane kao kombinacija najboljeg od open-spacea koncepta i zatvorenih kancelarija. Pogledajte kako to izgleda.

Prostor od 1.300 kvadratnih metara u Novom Sadu trebalo je osmisliti tako da se u njemu zaposleni osećaju prijatno, ali i da međusobno lako komuniciraju. IT kompaniji Codecentric je u tome pomogla arhitektica Sonja Brstina, koja potpisuje dizajn enterijera ovog prostora.

„Enterijer poslovnog prostora je osmišljen tako da zaposleni uglavnom sede u kancelarijama, međutim jedan njih je pozicioniran u poluotvorenim prostorima koji su odvojeni od hodnika drvenim paravanima.“ – kaže Sonja.

Pogledajte video-prilog o kancelarijama Codecentric u Novom Sadu:

Poluotvoreni prostor daje zaposlenima šansu da se nekako izoluju ako je to potrebno, a opet su deo celokupnog prostora

Drveni paravani omogućili su zaposlenima intimu na radnom mestu, ali da pritom oni i dalje imaju osećaj da pripadaju istoj radnoj atmosferi. Većina radi u kancelarijama zatvorenog tipa, koje su staklenim zidovima odvojene od ostatka prostora, što se u kombinaciji sa poluotvorenim prostorima pokazalo kao vrlo dobro rešenje.

„Poluotvoreni prostor daje zaposlenima šansu da se nekako izoluju ako je to potrebno, a opet su deo celokupnog prostora.“ – kaže Maja Čolak, marketing menadžer kompanije Codecentric.

Kancelarije za osamljenje

Ipak, oni koji žele da se potpuno osame, da bi na primer obavili miran telefonski razgovor, ne moraju da izlaze napolje ili da pričaju u hodniku, dugačkom čak 60 metara.

„Zaposleni svoje parče mira mogu pronaći u takozvanim phone-bootovima, to jest prostorijama za jednu osobu.“ – kaže Sonja Brstina i dodaje da postoje četiri ovakve zvučno izolovane kancelarije opremljene foteljom, stočićem i podnom lampom.

„U trenutku kada nam treba privatnost, za privatni ili poslovni razgovor, to možemo da obavimo u ovim kancelarijama“ – dodaje Maja.

Duh grada na grafikama

Pored niša u hodniku i phone-boot kancelarija, tu su i tri konferencijske sale koje imaju jedan poseban enterijerski detalj – grafike Novog Sada. Arhitektica Jovana Radujko, poznata po instagram profilu Brutalizam i renesansa, specijalno je za ovaj prostor uradila sedam grafika koje predstavljaju različite delove Novog Sada. Tako zaposleni mogu obaviti sastanak u Limanu ili Novom Naselju i pozvati iz Podbare ili Grbavice. Međutim, još jedan enterijerski zahvat zaslužan je da se zaposleni u ovom poslovnom prostoru osećaju prijatno i prirodno…

Postoje četiri zvučno izolovane kancelarije opremljene foteljom, stočićem, podnom lampom ali i grafikom Novog Sada.

„Kolege su najčešće spominjale koliko je zelenilo dalo života ovom prostoru i kako u kancelarijama sa zelenilom sve nekako deluje življe i inspirativnije“ – dodaje Maja Čolak.

Osim podova koji imitiraju travnatu površinu, ovom prostoru je dašak prirode najviše uneo veliki broj biljaka čiji je aranžman osmislio Renato Lakatoš. Zelenilo nije samo deo kancelarija, već je ono našlo svoje mesto i u zajedničkim prostorima kao što je kantina, za 40 osoba sa potpuno opremljenom kuhinjom, ali i soba za igru.

Prostorija za igru… u kojoj se ostaje i posle posla

„Glavni izazov bio je organizovati sobu za igru, tako da aktivnosti u njoj, koje nisu tako tihe, ne remete mir ostatku zaposlenih“ – kaže Sonja Brstina.

U Game roomu, pored omiljenog Playstationa 4, tu je arkadna mašina sa starim igrama za nostalgičare, stoni fudbal kao i ping-pong.

„Prostorija za igru je jedna od omiljenih prostorija naših kolega“ – kaže Maja i dodaje kako zaposleni često ostanu i posle posla kako bi se dodatno družili s kolegama.

Ponosni na prostor u kojem rade

I tako je dobijen prostor koji svojim enterijerskim rešenjima omogućava zaposlenima da pored svog prostora za rad, imaju i mesta za osamu ali i za druženje. Nekima to toliko prija da često na posao ne dođu sami…

„Primetili smo da sve više kolega zapravo želi da predstavi ovaj prostor i svojim prijateljima i svojim porodicama. Osećaju se ponosno na prostor u kojem se nalaze!“ – zaključuje Maja Čolak, marketing menažer kompanije Codecentric.

To je ujedno i najbolja potvrda je dizajn enterijera ovog prostora uspeo.

Fotogalerija:

Foto: Igor Conić
Foto: Igor Conić

Faktografija:

  • Ime: Codecentic doo
  • Dizajn enterijera: Sonja Brstina
  • Arhitektura: Enterijer Janković
  • Namena objekta: poslovni prostor
  • Površina: 1.300 kvadratnih metara
  • Mesto: Novi Sad
  • Godina projektovanja (arhitektura, enterijer): 2017, 2018.
  • Godina izvođenja (arhitektura, enterijer): 2018-2019, 2019.
  • Fotografija: Igor Conić