Kako smestiti sve u prostor površine 28 kvadratnih metara? Dizajneri i arhitekte smišljaju razne načine da učine mali životni prostor funkcionalnim, a jedan od načina su rasklopivi i pregradni zidovi.

U velikim evropskim gradovima ljudi najčešće žive u malim životnim prostorima, pa tako ni Milano nije izuzetak. U želji da maksimalno iskoriste prostor, ali i sa vrlo ograničenim budžetom, dizajnerski studio Wok odlučio se za upotrebu dva ”aktivna” zida rasklopiva zida, koja skrivaju niz iznenađenja.

Ideja na kojoj se zasniva enterijer ovog stana je život u jednoj prostoriji, ali da bi to bilo izvodljivo bilo je potrebno mnogo transformacije, prenosi Treehugger.

Transformacija prostora

Kada je projekat započet arhitekte su maksimalno iskoristili početnu otvorenost prostora, ali su dodali veće kupatilo i prebacili kuhinju tamo gde je prvobitno bilo malo kupatilo. Bilo je izuzetno važno ostaviti sredinu dnevnog prostora otvorenom, kako bi se fleksibilni elementi kao što su krevet za spavanje, nameštaj za sedenje i delovi za skladištenje mogli da se nameste kada se koriste.

Kada je vreme za spavanje, krevet se izvuče iz zida i dnevna soba na brzinu postaje spavaća soba.

”Aktivni” zidovi su napravljeni od ekonomične šperploče, koja utiče i na toplinu prostora. Iza njih se krije sklopivi krevet, ormar, pomoćni krevet na točkovima i klizna vrata od kuhinje i kupatila. Takođe, postoji mnogo prostora za skladištenje kao što su police, koje su skrivene u ovim zidovima. Kada je vreme za spavanje, krevet se izvuče iz zida i dnevna soba na brzinu postaje spavaća soba.

Terasa za osećaj slobode

Glavni deo prostora u stanu vizuelno je proširen terasom, koju su dizajneri vizuelno povezali sa unutrašnjim prostorom uz pomoć udobnog nameštaja. Izlaz na terasu doprineo je dodatnom osećaju slobode, ali i značajno je uticao na količinu prirodne svetlosti u stanu. Tokom dana ova glavna prostorija funkcioniše kao dnevni boravak i pomoćni krevet se pretvara u sofu. Jasna razlika između dnevnog dela i ostalih prostorija, odnosno kuhinje i kupatila, napravljena je u odabiru podova. Podovi u dnevnom delu su beli, što dodatno reflektuje svetlost, a u ostalim prostorijama su plavi.

Uprkos maloj veličini, ovaj stan odiše prozračnošću i maksimalno je komforan i funkcionalan, a za to su zaslužene sjajne inovativne ideje kojih je u dizajnu enterijera sve više.

Grafička osnova: 

Fotografije: Federico Villa

Pogledajte i ovu garsonjeru sa zidnim krevetom…

https://www.gradnja.rs/enterijer-garsonjere-zidni-krevet/