Korišćenje zelenih zidova od mahovine je sve češće kako u privatnim tako i u poslovnim prostorima. Osim što zidovi pod mahovinom vrlo lepo izgledaju, oni su vrlo pogodni za održavanje a služe i kao prirodan prečišćivač vazduha ali i kao apsorber zvuka.

Što se tiče održavanja, ne plašite se! Prema rečima Nikole Petrovića iz Green Decor doo, zidovi od mahovine zadržavaju prirodnu mekoću i elastičnost tokom dugog niza godina uz minimalno ili gotovo nikakvo održavanje.

Uz pomoć rasvete naglasite teksturu zelenog zida

Gotovo jedini preduslov za njihovo idealno mesto jeste da vlaga u prostoru ne bude ispod 50 procenata.

Praktične karakteristike zelenih zidova od mahovine, prepoznaju se u njihovoj ulozi da prečišćavanja vazduha i zaštite od buke, dok je gotovo jedini preduslov za njihovo idealno mesto da vlaga u prostoru ne bude ispod 50 procenata.

Postoji više nijansi mahovine pa se zanimljiv vizuelni efekat može dobiti i njihovim kombinovanjem. Osim na ravnu vertikalnu površinu, mahovinu možete postaviti i u ukrasne ramove. Ipak najbolji efekat se dobija kada se kombinuju sa različitim tipovima osvetljenja – najbolje LED svetlo, koje se ne greje, kako ne bi došlo do isušivanja mahovine.

U ponudi su prorodne mahovine u više nijansi zelene boje

Prava pozicija za postavljanje zida od mahovine

Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji, pri čemu joj nije neophodna dodatna fotostimulacija.

Na poziciju zelenog zida od mahovine ne utiču pozicije klima uređaja, ventilatora, direktnog izvora toplote ili direktne svetlosti.

Način ugradnje vertikalne bašte

Ugradnja zelenog zida od Moschito mahovine zahteva podlogu koja može biti izrađena od pločica stiropora, stirodura, MDF ploča ili druge čvrste podloge. Na tako pripremljenu podlogu, specijalnim lepkom se trajno vezuje mahovinu za podlogu pri podloga treba da bude u potpunosti prekrivena mahovinom. Ugradnju mahovine uglavnom izvode dobavljači.

Montaža zelenog zida od mahovine različitih nijansi

Prostorije koje nemaju gotovo uopšte svetlosti, a u kojima bi druge biljke teško opstale, sasvim su pogodne za mahovinu.

Pripremljena pločica sa mahovinom se na zidu na koji se ugrađuje (može biti zid od gipsa, betona ili nekog drugog čvrstog pločastog materijala) postavlja tako što se na naličje pločice nanosi sloj niskoekspandirajuće pur pene, pri čemu takva pločica ostaje trajno zalepljena za zid.

Održavanje zelenog zida od mahovine

Minimalni zahtevi u održavanju mahovine, u slučaju da su ispoštovani gore navedeni parametri, ogledaju se u tome da je jednom mesečno neophodno blago orošavanje – prskanje vodom. U slučaju da uslovi sredine nisu ispoštovani navedenim parametri, orošavanje treba vršiti svakih 7-10 dana.

Svetlost nije neophodna za mahovinu. Prostorije koje nemaju gotovo uopšte svetlosti, a u kojima bi druge biljke teško opstale, sasvim su pogodne za mahovinu.

Cena zelenog zida od mahovine

Cena ugradnje zelenih zidova od Moschito mahovine se kreće od 370-400 eura po m2 u zavisnosti od dizajna i ukupne površine zida.