Dvoje arhitekata odlučilo je da renovira stari stan i to tako da spavaću zonu od dnevne odvoje pomoću zavesa.

Gde žive arhitekte? Iako stalno pišemo o enterijerima stanova, jako malo znamo o tome u kakvim prostorima zapravo arhitekte stanuju.

Dalia Dukanac i Stefan Đorđević, mladi arhitektonski par i osnivači studija Taktika, izašli su iz uobičajenih standarda i odlučili da priču o renoviranju stana u Beogradu za lične potrebe podele sa nama.

Intervencija je podrazumevala rekonstrukciju i renoviranje stambenog prostora izgrađenog tokom prve polovine prošlog veka. Kako arhitekte navode, „transformacija zatečenog stanja bila je potpuna“.

Vešta kombinacija materijala jedan je od najvećih kvaliteta ovog stana; Foto: Relja Ivanić

Od radničkog do savremenog 

Stan je izgrađen u okviru bloka nastalog krajem 30-ih, početkom 40-ih godina kao tipično radnički stan.

Ova stambena jedinica od 53 kvadrata je jednostrano orijentisana ka severozapadu, sa mračnim ulaznim hodnikom i dve odvojene sobe.

„Jedna od te dve sobe originalno je bila kuhinja sa ostavom, dok se druga soba koristila kao višenamenski prostor“, navodi Dalia Dukanac.

Dnevna i noćna zona međusobno su odvojene lakim pregradama u vidu zavesa.

Iako je novo rešenje radikalno drugačije od prvobitnog, arhitekte su sa puno pažnje ponovile principe moderne arhitekture.

„Novoprojektovano rešenje zasnovano je na otvorenom planu koji objedinjuje različite programske celine, te omogućava njihovo odvajanje lakim pregradama u vidu zavese“, dodaje Dukanac. Iako atraktivne i fleksibilne, pregrade ovog tipa jako su loše za akustički komfor u stanu.

Stan je projektovan za trenutne i buduće potrebe stanara. Kao takav, omogućava planirane promene u skladu sa rastom članova domaćinstva.

Yoka Furniture; Foto: Jovan Filipović
Yoka Furniture; Foto: Jovan Filipović
Yoka Furniture; Foto: Jovan Filipović
Yoka Furniture; Foto: Jovan Filipović

Radikalno renoviranje

Intervencije prilikom renoviranja stana bile su značajne. Volumetrija i osvetljenost prostora povećane su otkrivanjem „Herbst“ sitnorebraste međuspratne tavanice. Beton je postao sastavni deo enterijera.

Pregradni zidovi su uklonjeni, kao i sva vrata osim kupatilskih. Ovim je naglašen otvoreni plan i omogućeno bolje osvetljavanje celokupnog prostora. Nakon promena, organizaciju stana sada čini kombinacija otvorenog prostora  i polukružne veze oko kupatila.

„Pristupili smo projektovanju, dizajnu, odabiru nameštaja i izvođenju radova kao sveobuhvatnom procesu koji izlazi iz okvira standardizovanih i uobičajenih stambenih enterijera“, ističe Dukanac.

Volumetrija prostora povećanja je otkrivanjem „Herbst“ sitnorebraste međuspratne tavanice.

Smelost mladih arhitekata ogleda se, pre svega, u izboru materijala. Naime, osim spavaće sobe, celokupni pod u stanu izliven je od belog teraca – čije je izvođenje bilo posebno izazovno.

Izbor keramičkih pločica sitnih dimenzija, vertikalno orijentisane, teži vizuelnom povećanju inače skromnog prostora kupatila. Isti efekat ponovljen je u zoni kuhinje i kuhinjskog ostrva.

Kako arhitekte navode, zalučene površine i zavese jesu kontrast čistim, ravnim linijama betonske tavanice i stana uopšte, te čine prostor pitomim.

Reorganizacija stana je bila potpuna; Crtež: Studio Taktika

Mid century nameštaj

„Izbor nameštaja upotpunjava osećaj doma, i pored savremenih komada npr. Etnikrafta, sadrži i vanvremenski jugoslovenski dizajn s polovine 20. veka kao što su Mosha fotelja Bernarda Bernardija i Rex stolice Niko Kralja“, napominje Stefan Đorđević, jedan od partnera u studiju Taktika.

Ugradni nameštaj projektovan je tako da maksimalno poveća upotrebnu vrednost stana, te omogući njegovo fleksibilno korišćenje u budućnosti.

Izbor nameštaja sadrži i vanvremenski jugoslovenski dizajn s polovine 20. veka.

U elemente od pločastog materijala još se ubrajaju i centralna polica sa garderoberom koja obavija kupatilo, niska komoda duž dnevnog boravka, ugradni ormar i komoda sa radnom površinom u spavaćoj sobi, kao i pojedini komadi u kupatilu.

Prema svom dizajnu, kuhinja predstavlja zanatski eksperiment kombinacije blažujke i inoksa, i donjih elemenata i sivo bojenog medijapana. Firma Yoka Furniture iz Beograda bila je uključena u izradu i montažu svih stolarskih elemenata, uključujući kuhinju.

Mosha fotelja Bernarda Bernardija i Rex stolica Niko Kralja; Foto: Relja Ivanić

Integracija rada i stanovanja

Kako je rad od kuće postao novo normalna, u okviru stana, arhitekte su predvidele i prostor za svoj studio.

U spavaćoj sobi, odmah pored prozora, nalazi se prostrani radni sto dimenzija 80 x 360 cm, za kojima arhitekte provode svoje radno vreme.

Upečatljiv detalj u „radnoj zoni“ svakako predstavlja Herman Miller Sayl radna stolica, koja je dizajnirana tako da uz najmanji utrošak materijala pruži najveći nivo udobnosti.

Sayl radna stolica bila je izbor arhitekata iz studija Taktika; Foto: Relja Ivanić

Po meri arhitekata

Uz enterijer renoviranog salonskog stana na Dorćolu, ovaj stan na Savskom Vencu predstavlja jedan od retkih objavljenih primera stambenog prostora u kome žive arhitekte.

U oba slučaja, reč je o radikalnim transformacijama i sveobuhvatnom renoviranju stanova sagrađenih tokom prve polovine 20. veka.

Kao takvi, ovi istaknuti primeri savremene prakse predstavljaju dragoceni uvid u stambene preferencije nove kreativne klase i mladih profesionalaca, kao i njihov ukus u pogledu odabira nameštaja.

Grafički prilozi

Pre renoviranja - zatvoren plan; Crtež: Taktika
Pre renoviranja - zatvoren plan; Crtež: Taktika
Posle renoviranja - otvoreni plan; Crtež: Taktika
Posle renoviranja - otvoreni plan; Crtež: Taktika

 

Foto-galerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

 

Nameštaj u stanu

Bernardo Benardi; Foto: Era Furniture
Bernardo Benardi; Foto: Era Furniture
Rex fotelja; Foto: Rex Kralj
Rex fotelja; Foto: Rex Kralj

 

Faktografija:

naziv: Stan za dvoje arhitekata
lokacija: Beograd (Savski venac)
autori: Studio Taktika (Dalia Dukanac i Stefan Đorđević)
površina: 53 kvadratnih metra
pločasti nameštaj: Yoka Furniture
komadni nameštaj: Era Furniture i Rex Kralj
fotografija: Relja Ivanić
video: Jovana Cvjetićanin