Umetnica rođena u Beogradu radi u nekoliko medija i trenutno je sa dva projekta u fokusu živopisne art-scene britanske prestonice.

Ljiljana Miša Milovanović, srpska umetnica koja živi i radi u Londonu, dobila je nedavno počast da svoju skulpturu Ping izloži u jednoj od najvažnijih trgovačkih ulica u britanskoj prestonici – čuvenom Kensington High Streetu.

Uporedo s tim, u londonskoj galeriji Mucciaccia je krajem maja otvorena izložba Sensory Energy, na kojoj su njeni novi radovi predstavljeni uz dela austrijsko-italijanske umetnice Brigite Huemer, a koju Londonci i njihovi gosti mogu da pogledaju do 30. septembra.

Skulptura „Pinga: Ružičasta boginja koja slavi žene“ deo je postavke Art Trail; Foto: KCAW

Pinga kao oličenje suštine ženstvenosti

Skulptura čiji je pun naziv „Pinga: Ružičasta boginja koja slavi žene“ (Pinga: The Pink Goddess Celebrating Women) izložena je u okviru javne umetničke postavke Art Trail, koja je deo ovogodišnjeg Kensington & Chelsea Art Festivala.

„Pinga, izvanredna skulptura renomirane umetnice Miše Milovanović, pojavljuje se kao očaravajuća počast moći i lepoti žene. Svojom živopisnom nijansom ružičaste, Pinga oličava suštinu ženstvenosti i služi kao zadivljujući simbol osnaživanja“ – navodi se u saopštenju organizatora postavke.

Dinamična veza između dve umetnice

S druge strane, izložba Sensory Energy (srp. Senzorna energija) opisuje dinamičnu vezu između dve umetnice, čija su dela prožeta osećajem izlečenja i zajedničkom sposobnošću da transportuju posmatrača kroz moć boje, materijala i forme.

Za ovu izložbu, Miša Milovanović je stvorila šest jedinstvenih skulptura, od kojih svaka crpi inspiraciju iz fragmentiranog kubizma, biomorfnog nadrealizma i dinamičnog vizuelnog humora, prožetih šamanskom snagom koja upućuje na svet prirode.

Izložba Sensory Energy; Foto: Mucciaccia Gallery

Izložba podstiče gledaoca da razmisli o sopstvenim čulnim percepcijama i kako to oblikuje njihov odnos sa svetom oko sebe.

Brigita Huemer je kreirala devet slika na pleksiglasu koje istražuju teme reda i haosa fokusirajući se na emocionalne odgovore na društvo kojim dominiraju globalizacija, tehnologija i kontrola.

Njena suptilna upotreba svetlosti i senke stvara ritmove koji odražavaju misaone procese umetnice, koji se preklapaju, odjekujući obrascima pronađenim u muzici.

„Izložba ima za cilj da istraži presek čulnih modaliteta i kako ova interakcija stvara smisao i iskustvo u umetnosti i životu. Izložba podstiče gledaoca da razmisli o sopstvenim čulnim percepcijama i kako to oblikuje njihov odnos sa svetom oko sebe“ – navode iz galerije.

Miša Milovanović sa jednom od skulptura sa izložbe; Foto: Mucciaccia Gallery

Raznovrstan repertoar slika i formi

Miša Milovanović rođena je u Beogradu, obrazovanje je stekla na prestižnoj akademiji Central St. Martins u Londonu, a kao umetnica radi u nekoliko medija – od skulpture do slikarstva i digitalne umetnosti

„Okarakterisano živopisnim bojama, optičkim pokretima i energičnim vizuelnim kadencama, Mišino vizuelno delo spaja raznovrstan repertoar slika i formi“ – navodi se u saopštenju galerije i dodaje:

„Njene razigrane totemske skulpture odražavaju neku vrstu prizme koja definiše novi oblik prisvajanja i referenciranja“.

Izlagala je u Velikoj Britaniji i na međunarodnom nivou u Švajcarskoj, na Bliskom istoku, u SAD, Italiji, te na samostalnoj izložbi The Shape of Color u londonskoj galeriji Dellasposa 2021. godine i zajedničkoj izložbi sa Džejsonom Martinom  u britanskom Džersiju 2022.