Kada govorimo o bojama za žutu važi pravilo da je odlična za detalje ili neke komade nameštaja. Kako izgleda kada ova vedra boja dominira prostorom, pogledajte u ovom švedskom stanu.

Mladi par iz Stokholma, vlasnici stana od 80 metara kvadratnih, pozvali su studio Lookofsky Architecture i dali im zadatak da njihov životni prostor načine maksimalno funkcionalnim sa mnogo prostora za skladištenje i uz sve to da naprave vedar i optimističan enterijer. Zbog toga, klijenti su odabrali žutu za dominantu boju.

Stan datira još dvadesetih godina prošlog veka, a poslednji put renoviran je tokom sedamdesetih.

Pogledajte aksonometriju stana:

Zidovi kao skladišteni prostor

Kao krajni rezultat onoga što su klijenti zahtevali, ovaj stan sadrži nekoliko prostora za skladištenje i njime dominira vesela žuta boja. U kuhinji se nalazi sedam metara dug zid koji je napravljen na taj način da ujedno predstavlja i prostor za skladištenje, odnosno potpuno funkcionalan prostor za ostale potrebe.  Slično rešenje nalazi se i u kupatilu, a u spavaćoj sobi nalazi se beli zid sa istom namenom.

Ovaj stan ima nekoliko prostora za skladištenje i njime dominira vesela žuta boja.

Arhitektonski studio dizajnirao je ove zidove na taj način da zadovolje skladištene potrebe stana, obave svoju primarnu funkciju, ali u deluju na dubinu prostora. Zidovi u dnevnom boravku i kuhinji imaju uvučene prostore za sedenje, dok u kupatilu služe kao okvir za umivaonik i toalet. U spavaćoj sobi skladišteni prostor organizovan je oko vrata.

David Lookofsky, osnivač arhitektonskog studija izjavio je za Dezeen da su uz pomoć ovih zidova napravili funkcionalne komponente u većim prostorijama u stanu. Na taj način prostoru je dat novi sjaj, ali mladom paru je napravljen novi prostor za društvene aktivnosti i olakšan svakodnevni život.

Kupatilo najizazovnija prostorija

Nekoliko žutih ormarića u kupatilu kombinovano je sa sivom sudoperom od betona i sivim pločicama koje se nalaze u tuš kabini. Zbog svog uskog, ali i dugog oblika, kupatilo je za dizajnere enterijera bilo najizazovnije za rad. Ovde je žuti zid za skladištenje poslužio u estetske svrhe, jer je sakrio cevi i ostale instalacije, a ostao je prostor gde može da se smesti sve što je neophodno u kupatilu.

Odabrana od strane klijenata, hrabra žuta boja savršeno se uklapa sa ostalim sivim detaljima u stanu. Za stanove u Stokholmu tipična je dominacija sive boje, ali vlasnici ovog stana od početka su želeli nešto veselo i razdragano. Na taj njihov zahtev, dizajneri su predložili žutu i nekoliko nijansi zelene boje, jer su to boje koje odlično odgovaraju na taj zadatak.

Pogledajte još fotografija: 

Fotografije: Mattias Hamrén