Osećaj slobode u ovom stanu pruža jedinstven pogled na grad u kom je moguće uživati gotovo iz svakog dela ovog prostora.

Studio ARRCC zaslužan je za izgled dupleksa smeštenog u modernom predgrađu Kejptauna. Klijenti su želeli prostor koji ima pogled na grad i čiji stil spaja moderan život sa visokim dizajnom.

Enterijer ovog dupleksa oslikava moderan život u Južnoafričkoj Republici, idealan za par koji želi svoj miran kutak u velikom gradu, prenosi ArchDaily.

Oblici koji razbijaju monotonost

Kako bi se izbegao efekat zarobljenosti u kutiji, ovaj stan ima nekoliko stvari koje čine prostor drugačijim. Pre svega njegova otvorenost, odnosno spajanje dnevnog boravka sa terasom i ogromni panoramski paneli koji omogućavaju pogled na grad. Stepenice koje spajaju dnevni boravak sa gornji delom, odnosno spavaćom sobom i kupatilom su takođe učine prostor dinamičnijim.

Stepenice koje spajaju dnevni boravak sa gornji delom, odnosno spavaćom sobom i kupatilom, čine prostor dinamičnijim.

Kako bi se dupleks učinio većim, neki delovi nameštaja su napravljeni tako da ne zauzimaju puno prostora. Cela kuhinja smeštena je u prostor ispod stepenica, što je značajno uštedelo prostor. Takođe, televizor je fiksiran za zid i postavljen vrlo diskretno.

Utočište za spavanje, kupanje i garderobu

Zbog veličine stana, arhitekte su garderobu i kupatilo smestili u jedan deo. Ovde dominiraju tamni tonovi, prikladni za intimnije prostorije. Mnogo geometrijskih linija, monohromatska paleta boja čine ovaj deo takvim da uvek izgleda uredno.

Blenda kao inspiracija

Spavaća doba je takođe u tamnim bojama, a zid iznad uzglavlja kreveta privlači pažnju svojim linijama. Pored kreveta u ovom delu nalazi se i radni sto, kao i polica za knjige neobičnog oblika – kao otvor blende na fotoaparatu.

Usmerenost ka detaljima, velika količina svetlosti i prostranosti zbog pogleda na grad čine ovaj dupleks modernim skrovištem u velikom gradu.

Pogledajte grafičke osnove: 

Fotografije: ARRCC studio