Nikako da rešite šta tačno da uradite sa tim skučenim prostorom ispod stepenica? Imamo predloge zbog kojih će vas motivisati da iskoristite sav potencijal ovog dela vašeg životnog prostora.

Deo ispod stepenica može biti odličan za skladištenje, ali i za dekoraciju i pravljenje kreativnog kutka u vašem domu. S druge strane, ovaj prostor ima svoje specifičnosti koje morate da imate u vidu kada krenete sa realizacijom neke ideje.

Zbog toga je Aparthemnt Therapy u saradnji sa dizajnerima i arhitektama napravio listu od 7 najboljih ideja kako da iskoristite taj skučeni, a opet tako primamljivi deo vašeg doma. Neke su vrlo jednostavne i ne zahtevaju puno vašeg truda, a neke će od vas zahtevati ozbiljan alat i mnogo vremena.

1. Stavite udobnu sofu

https://www.instagram.com/p/Bu_1mblB7r7/

Jedna od prvih stvari koja vam pada na pamet kada su ovakvi prostori u pitanju – stavite sofu, koja će biti vaš udoban kutak u koji možete da se sakrijete od ostatka ukućana. Ukoliko prostor to dozvoljava, dovoljno je visok i prostran, ovo je vrlo jednostavna, ali i funkcionalna ideja. Ovo je posebno dobra ideja za one koji imaju stepenice u dnevnom boravku, a ukoliko sofa ne može da stane stavite fotelju ili dve.

2. Napravite kutak za biljke

https://www.instagram.com/p/BxkjT6RACsc/

Neka vaš zeleni kutak bude baš ispod stepenica. Možda će sada oni koji se dobro razumeju u biljke reći da ovo nije najbolja ideja zbog nedostatka prirodne svetlosti, ali uvek postoje one vrste koje vole te ušuškane pozicije. Loza koja se nalazi na vrhu i spušta se skroz kroz ovaj deo može izgledati vrlo dekorativno i originalno.

3. Napravite kutak za čitanje

https://www.instagram.com/p/BumIjIvHENi/

Knjiški moljci će prosto obožavati ovu ideju, jer za njih ne postoji ništa lepše nego sakriti se u ovaj skriveni kutak i prepustiti se maštanju. Možete ga dodatno ukrasiti stavljanjem dekorativnih tapeta. Police sa knjigama, kutije i sitnice neizbežan su deo ovakvog prostora.

4. Napravite kancelariju

https://www.instagram.com/p/BqhUio5FCc0/

Ukoliko niste te sreće da imate posebnu sobu u vašem domu koja će vam služiti kao kancelarija ili prostor za rad, možete iskoristiti prostor ispod stepenica da stavite sto, stolicu i ostale sitnice koje su vam potrebne za rad od kuće. Dodano osvetljenje i prostor za skladištenje dokumenata ovde su uvek dobrodošli.

5. Napravite prostor za zabavu

https://www.instagram.com/p/BcqKHtkB2KN/

A zašto ne biste u ovaj prostor stavili svoju kolekciju ploča, možda čak i TV ili kolekciju društvenih igara? Nek ovaj deo bude vaš zabavni kutak, koji ćete posvetiti vašim hobijima. Bilo za sta da se odlučite, ovo može izgledati i vrlo dekorativno, jer ko se neće oduševiti ako vidi kolekciju ploča na antikvarnoj polici?

6. Napravite ljuljašku

https://www.instagram.com/p/BlV3DiLnihE/

Priznajte da vam ovo nije palo na pamet, ali može biti sjajna ideja koju će vaša deca obožavati. Ukoliko vam prostor to dozvoljava, odnosno ako ovaj deo ima dovoljnu visinu, smestite tu malu ljuljašku i neka zabava počne.

7. Stavite klupu

https://www.instagram.com/p/BvPknv-BAQQ/

Slično prvo ideji, samo što je ovaj predlog bolji za hodnik. Povećajte funkcionalnost ovog dela životnog prostora tako što ćete dodati klupu, koja uvek dobro dođe u momentima kada se spremamo da izađemo iz kuće. Možete je ukrasiti dekorativnim jastucima i prekrivačima.

Koja ideja vam se najviše dopada?