Dani polako postaju sve duži, što znači više sunca za vaše zelene ljubimce. Više sunca dovodi do češćeg zalivanja i novog rasta. Zbog blage zime i toplote u našim domovima, neke biljke nisu ni mirovale, pa će im sa prvim prolećnim danima biti potrebno malo dodatnog prostora za rast.

1. Presađivanje

Procenite koje biljke treba presaditi, posaditi odnosno samo dodati novi gornji sloj zemlje ili promeniti zemlju bez menjanja saksije. Mnoge biljke više vole da im je koren stisnut, jer se rako podstiče novi rast i cvetanje. Nova saksija u koje odlučite da potpuno presadite biljku trebalo bi da je za 2-3 cm veća od prethodne saksije.

Presađivanje biljaka je samo po sebi stresno za već formiranu i stabilnu biljku. Treba ga primenjivati samo kada je to zaista neophodno. Razlozi za presađivanje mogu biti promena stare, suve i tvrde zemlje, biljka je prerasla saksiju, problemi sa oboljenjima ili u zemlji nema više nutrijenata koji hrane biljku i njen koren.

2. Brisanje prašine

Prašina se obično nakuplja tokom zime, stvarajući savršeno leglo za paukove, grinje i druge štetočine koje se skrivaju u prašini i prljavštini na lišću. Redovno brišite lišće vlažnom krpom da biste uklonili prašinu koja se slegla. Još jedan način da svoje biljke oslobodite prljavštine i prašine jeste i postavljanje biljke pod tuš, kadu ili umivaonik i nežno pranje lišća mlakom vodom. Pazite da ne preterate kod tuširanja i biljka ne dobije više vode nego što joj je potrebno. Tuširanje se ne odnosi na kaktuse i sukulente!! Čisti listovi pomoći će biljci da upije više kiseonika i sunca!

3. Šišanje

Pomozite svojim biljkama da svu prolećnu energiju usmere ka najzdravijim i novim listovima uklanjanjem oštećenih, mrtvih ili žutih listova parom čistih oštrih makaza. Žuti i smeđi hrskavi listovi neće ponovo postati zeleni!!!

4. Pelceri

Kako biste podstakli novi i bujniji rast ili jednostavno želite nove mlade biljke, možete odseći par pelcera sa matične biljke i ostaviti ih u posudu sa vodom dok ne puste korenje. Kroz par nedelja imaćete novu bebu biljku koju možete posaditi u manju saksiju ili dodati u istu saksiju sa matičnom biljkom za bujniji izgled.

Presađivanje biljaka treba primenjivati samo kada je to zaista neophodno; Fotografija: Ian Trajlov

5. Započnite prihranu

Višenamensko tečno đubrivo je odlična metoda. Sledite uputstva na bočici i razblažite do pola snage. Đubrivo nanosite nakon što je biljka blago zalivena – nikada ne nanosite đubrivo na biljku sa suvim zemljištem. Imajte na umu da su sve biljke različite i da je 1/2 preporučene doze najsigurnija metoda. Ukoliko su biljke sveže presađene ili ste im promenili gornji sloj zemlje, mirni ste par meseci i ne morate da dohranjujete svoje biljke.

6. Češće i obilnije zalivanje

Suvi zimski vazduh u našim domovima učinio je sve naše biljke žednima. Zabodite prst u ​​zemlju i izmerite nivo vlage. Ako je gornji sloj zemlje na dubini od 2-3cm suv, zalivajte polako sve dok voda ne krene da izlazi kroz drenažne rupe na saksiji u tacnu. Obavezno prospite vodu koja ostaje u tanjiru.

Ako se čini da je tlo vaše biljke izuzetno ili potpuno isušeno, možda će vam koristiti zalivanje sa dna. Da biste natopili biljku, napunite vodom posudu nešto veću od vaše saksije. Postavite saksiju bez tacne u posudu kako bi zemlja upila vodu kroz drenažne rupe. Ostavite biljku 15-20 min ili dok ne primetite da je gornji sloj oko biljke postao blago vlažan. Kada vaša biljka popije potrebnu količinu vode, ispraznite posudu i ostavite saksiju da se dobro ocedi. Na kraju, vratite biljku na tacnu, vodeći računa da u njoj nema viška vode.

7. Premestite svoje biljke

Položaj sunca se menja tokom godine, pa ćete primetiti da se sunčeva svetlost u vašem prostoru razlikuje u proleće i leto. Proverite da li vaše biljke preferiraju više svetlost i po potrebi ih premestite na odgovarajuće mesto. Ukoliko tokom leta budu izložene baš jakom suncu koje može da sprži njihove listove, postavite beli papir na staklo ili belu zavesu koja će dodatno isfiltrirati sunčevu svetlost. Ukoliko u stanu nemate puno sunca, prozori su na severnoj ili zapadnoj strani, biljke više približite prozorima.

8. Pitajte za savet

Ukoliko imate specifičnu biljku ili ograničeni prostor za vašu biljku, pitajte me za savet. Napišite u komentarimao kojoj biljci se radi, na kojoj su strani sveta prozori i pomoći ću vam da pronađemo idealnu poziciju za nju.