Pogledajte kako je u prostor uveden brutalizam i zelenilo, isprepletani sadržaj, kolorit prigušenih nijansi natur betona i zemljanih tonova.

TX services, osnovan 2020. godine bavi se dizajnom i razvojem proizvoda za potrebe najveće švajcarske medijske grupacije TX Group. Prostor TX Services od 2.200m2 sa približno 200 radnih mesta nalazi se u objektu Navigator II na Novom Beogradu.

Prostor TX Services od 2.200m2 sa približno 200 radnih mesta nalazi se u objektu Navigator II na Novom Beogradu.

“Početak kreativnog procesa i jedna od najvažnijih faza na skoro svakom našem projektu su design thinking radionice sa budućim korisnicima radnog prostora. Kroz ove radionice dolazimo do zaključaka koje koristimo kao polazište u projektovanju i oblikovanju prostora.” – kažu arhitekte iz studija Antipod koji potpisuju enterijer ovog kancelarijskog prostora.

Arhitektura prema potrebama korisnika

Zaključak koji je proizašao u ovom slučaju bio je da bi prostor za potrebe TX-a trebalo da bude jasan, jednostavan i funkcionalan.

Takođe, prostor bi trebalo da obezbedi sadržaje koja savremena IT kompanija uopšteno ima, a isto vreme interpretirana na način tako da se približi arhitektonsko razmišljanje i oblikovanje potrebama korisnika prostora jedne IT kompanije.

To je bila prilika da se na neki način uvede atmosfera okolnih novobeogradskih blokova.

“Sama pozicija zgrade odnosno sprat gde se nalazi TX Services i prvi osećaj koji smo imali videvši prostor bio je takav da moramo da nađemo način da zadržimo isti utisak prostora ispunjenog dnevnom svetlošću.” – kažu arhitekte.

Prepoznali su to između ostalog kao priliku da na neki način uvedu atmosferu okolnih novobeogradskih blokova – brutalizam i zelenilo, isprepletani sadržaj, kolorit prigušenih nijansi natur betona i zemljanih tonova.

Spram potreba zaposlenih

U razgovoru sa zaposlenima, arhitekte iz studija Antipod primetile su potrebu da u okviru radnog prostora postoji deo za opuštanje i čitanje, prostor za zabavu i mogućnost rada na terasama koje se prostiru na 350 m2 i slično.

Beton i vidne instalacije

Unutar velike ulazne zone, nalaze se tri paviljona od jednostavne drvene konstrukcije sa različitim temama – ulazni pult, biblioteka i bašta.

Plafon je otvoren, sa vidnim instalacijama, betonski stubovi ostaju neobrađeni, a oko jezgra zgrade je organizovan mešovit sadržaj – mini kuhinje, prostore za odlaganje, odmor, zvučno izolovane prostorije za manje sastanke i rad.

“TX je projekat kojem se rado vraćamo i uvek nas iznova prijatno iznenadi” – zaključuju arhitekte.

Fotogalerija

3D tura

Faktografija

  • klijent: TX Services
  • godina: 2020.
  • površina: 2.200 m2
  • lokacija: Beograd
  • autori: Antipod
  • Fotografija: Relja Ivanić