Originalni kameni zidovi, suptilne boje i jadranski karakter čine ovu kuću laganom, prostranom i komfornom.

Kuće unutar jezgra starog gradskog jezgra Perasta su pod zaštitom UNESCO i mahom su izgrađene tokom XVII i XVIII veka. Upravo jednoj takvoj kući, arhitekte iz beogradskog Studio Fluid trebalo je vrate stari sjaj.

Kamena fasada predmetne kuće je nepromenjena dok je unutrašnjost omalterisana i okrečena u belo. Okrečena unutrašnjost sa bordo unutrašnjom i spoljašnjom stolarijom kuće ni na koji način ne nagoveštava spoljašnju kamenu fasadu i istorijski kontekst.

Skinut je malter sa zidova kako bi se došlo do originalnog kamenog zida kuće.

Pristup kući je preko stepeništa koje vodi od morske obale, uz kameni zid na kom se nalazi prolaz za bočni ulazak u malo dvorište, iz kog je glavni ulazak u kuću.

Kuća ima prizemlje, dva sprata i potkrovlje. U zoni prizemlja su smešteni dnevni prostori (kuhinja, dnevna soba/trpezarija, toalet), a na višim etažama su smeštene spavaće sobe, s tim da je na prvom spratu smešteno i dodano kupatilo.

Zadržavanje opne

Stari kameni zidovi koji simbolišu Perast, kao i mnoge gradove tog vremena, zajedno sa gabaritima kuća su nasleđe UNESCO-ove baštine i kao takve moguće ih je samo reanimirati, ali ne i menjati.

Koncept arhitekata iz Studija Fluid zasnovan je upravo na zadržavanju opne koja treba da održi autentičnost ovog grada, ali i prilagođavanju unutrašnjeg prostora potrebama i načinu života savremenog čoveka.

Takođe, da bi se duh Perasta osetio i u unutrašnjem prostoru, prvo što je trebalo da se uradi je da se skine malter sa zidova i da se dođe do originalnog kamenog zida kuće. Prema novom zakonu u Perastu svi fasadni prozori i vrata pored toga što moraju da zadrže podele i izgled na fasadi, moraju i da se boje u belu boju, što je u rekonstrukciji i urađeno.

Kuća je poprimila morski karakter laganog enterijera bez mnogo teških elemenata dnevne sobe.

Struktura kuće po spratovima je zadržana, u smislu podele prostora. U prizemlju je formirana kuhinja koja se nadovezuje na isprepletani dnevni boravak i trpezariju čime je kuća poprimila i morski karakter laganog enterijera bez mnogo teških elemenata dnevne sobe.

U prizemlju se nalazi i toalet sa vešerajem.

Dvokrevetne sobe s individualnošću

Na svakom spratu, kao i potkrovlju, formirane su dvokrevetne sobe sa zasebnim kupatilima, što je korišćenje nivoa u kući učinilo komfornijim.

U slobodnim zonama soba, napravljene su minimalne razlike, tako da soba na prvom spratu ima slobodnostojeću kadu, dok soba na drugom spratu ima deo za sedenje u fotelji i opuštanje uz kafu ili knjigu, a soba u potkrovlju ima integrisan tuš unutar prostora sobe jer kosina krova u prostoru kupatila nije omogućila korisan prostor za tuš kabinu.

Ta raznovrsnost po sobama gostima daje šansu za potencijalni odabir ambijenta u kom će da borave.

Raznovrsnost po sobama nudi gostima odabir ambijenta u kom će da borave.

Zbog guste izgradnje u Perastu tog vremena, kuća se razvila po vertikali i na maloj površini. U četiri nivoa pored dvorišta ispred kuće našlo se mesta i za kuću sa dnevnim prostorom u nivou prizemlja plus tri komotne spavaće sobe sa zasebnim kupatilima na tri nivoa.

Otvoren pogled ka moru

S obzirom na to da je stari grad Perasta u padu ka moru, to su i kuće, generalno, orijentisane prema pučini i glavna fasada sa prozorima i vratima kuća je otvorena baš ka toj strani. Nije izuzetak ni predmetna kuća. U podeli prostora to je značilo da su servisne prostorije kao i vertikalna komunikacija smešteni u zadnjem delu kuće, a dnevni prostori i sobe se otvaraju prema otvorenom frontalnom pogledu ka moru.

Microtopping podovi

Da bi podela prostora bila što jasnija, materijali koji su korišćeni su upotrebljavani na način da prostore u kojima se boravi (dnevni prostori i spavaće sobe) učine lakšim, komfornijim i  prostranijim.

Pored toga što su zidovi od postojećeg kamena, plafoni su dematerijalizovano beli, dok su podovi izliveni od microtoppinga u boji peska čime je postignuto fino toniranje strukture i kolorita u prostoru preko zidova ka plafonu i podu, a ceo prostor odiše monolitnošću.

U dnevnom delu je čak i klupa izlivena od microtoppinga tako sto se preliva iz poda u vertikalnu površinu, pa u sedište koje se završava kontaktom sa kamenim zidom. Stepenište koje vodi ka gornjim nivoima je, takođe, izliveno od microtoppinga.

Komadni nameštaj je u kombinaciji svetle tkanine i svetlog drveta da bi se naglasila morska lakoća postojanja.

Servisni prostori (toaleti, kupatila, skladištenje) su naglašeni tamnom drvenom oblogom koja predstavlja kontrast svetlim nijansama zidova, podova i plafona. Takođe, drvena obloga predstavlja vertikalni stub koji od prizemlja vodi do potkrovlja i kolorit i utisak u prostoru iz dnevne zone preko stepeništa prenosi na unutrašnjost spavaćih soba. Takođe, svi ugradni elementi su od tamnog drveta, zbog čega je i kuhinja u prizemlju u istom materijalu.

Komadni nameštaj je u kombinaciji svetle tkanine i svetlog drveta da bi se naglasila morska lakoća postojanja.

Faktografija

  • projekat: Kuća u Perastu, Crna Gora – stari grad
  • Godina dizajna: 2019.
  • Godina realizacije: 2021.
  • Površina: 110 m2
  • Projektni tim: Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić, Tijana Vitomir – Studio Fluid
  • 3D vizuelizacija: Aleksandar Kostić
  • Fotografije: Jovana Rakezić